Räddande granne får civilkuragestipendium

Johanna Norberg är mottagare av civilkuragestipendiet för 2020.
Johanna Norberg är mottagare av civilkuragestipendiet för 2020.  Hon tilldelades stipendiet på rådhuset på torsdagen av Anna Fernebro (S) kommunfullmäktiges andra vice ordförande, Jessica Mårtensson, kommunpolis, Gunlög Stenfelt, (L) kommunfullmäktiges ordförande samt Annika Persson, trygghetssamordnare på Landskrona stad.

På torsdagen offentliggjordes att Johanna Norberg får årets civilkuragestipendium för 2020. Anledningen är att hon förhindrade en potentiell storbrand genom att själv släcka en brand hos sin granne. Dessutom räddade hon grannarnas hund.

Det var en dag i juni ifjol som Johanna Norberg uppmärksammade att brandlarmet hos grannen ljöd.
– Jag tog mig in i bostaden och möttes först av hunden som låg på dörrmattan. När jag knutit hunden utanför rusade jag in till mig och hämtade min brandsläckare och rusade in i grannhuset. Där brann det i en bokhylla med spotlights. Jag drog sedan ut sladden till bokhyllan och tömde min brandsläckare, säger hon i samband med att hon tilldelas stipendiet.

Hon uppger att hennes arbetsgivare har del i det faktum att hon behöll sitt lugn.
– Vi har haft brandskyddsutbildning på jobb. Jag hoppades naturligtvis att jag aldrig skulle behöva använda mig av kunskaperna. Men nu blev det såhär.

Civilkuragestipendiat utses av en kommitté bestående av en representant från lokalpolisområde Landskrona, en ungdomsrepresentant som rekryterats med hjälp av Cityidrott samt Annika Persson,  trygghetssamordnare i Landskrona stad.
– Jag brukar mest hålla på med brottslighet och trygghet. Därför är detta alltid ett speciellt ögonblick, säger hon och läser upp motiveringen.
– Johannas handlingskraft och agerande för att hennes grannars hus inte skulle totalförstöras är ett fint exempel på hur en enskild person kan bidra till att förhindra olyckor. Utan Johannas insats hade sannolikt inte bara 1700-talshuset brunnit ner utan även andra fastigheter på Stora Strandgatan i det gamla kulturkvarteret ”Vipan” som inrymmer flera historiska fastigheter. Dessutom hade Johanna sinnesnärvaro att först sätta familjens hund i säkerhet. Johanna har visat civilkurage genom att agera modigt och bidragit till att öka tryggheten och säkerheten för sina grannar. Kommittén för civilkuragestipendiet i Landskrona stad är mycket glada över att tilldela Johanna Norberg 2020 års civilkuragestipendium på 5 000 kronor.

Sammanlagt var fem personer nominerade till Civilkuragestipendiet.
– De var alla mycket fina nomineringar. Men vi tyckte att de grannar som fick sitt hem räddat hade den bästa nomineringen, säger Annika Persson.

Följande nominering skickade grannen in till Landskrona stad:
– När brandlarmet gick så fanns det aldrig något tvivel hos Johanna. Med skärpa tog hon sig in i huset, kopplade hunden och placerade honom i säkerhet, hämtade brandsläckare och tog död på elden. Det som hade kunnat bli en katastrof, med ett hus från 1750-talet i lågor, blev istället ett par veckor med röksanering och inte en skråma på huset. Ett skåp fick åka till tippen och några böcker likaså men tack vare Johanna har vi vårt hem i behåll. En sann hjälte!

Fakta
Landskrona stads civilkuragestipendium delas ut till personer eller föreningar som har visat extra gott omdöme genom att ställa upp för sina medmänniskor. Stipendiaterna ska ha gjort något utöver det vanliga för att öka tryggheten och säkerheten för dem som bor och verkar i staden. Syftet med stipendiet är att stärka ”vi-känslan” i Landskrona.

 

Till arkivet