Kreativa rum på Rådhuset

Musikern och designern Mikael Jepson har nu ateljé i Rådhuset. Foto: Landskrona stad/Oskar Fäldt.
Musikern och designern Mikael Jepson har nu ateljé i Rådhuset.
Foto: Landskrona stad/Oskar Fäldt.

Nu har konstnärerna från Fröfabriken Creative space flyttat in i nya lokaler mitt i stadskärnan, nämligen i Rådhuset. Dessutom har nya hyresgäster hittat hit, som Glumslövsbon Mikael Jepson, designer och även känd som gitarrist i the Ark.

Fröfabriken Creative space utvecklades av staden 2015. Detta i lokaler som tidigare varit Weibulls frömagasin. Sedan hösten 2020 har ett antal konstnärer från Fröfabriken flyttat in i Rådhuset. I lokaler som tidigare bland annat var personalutrymme och arkiv finns nu ateljéer och kreativa rum. Fyra kulturaktörer och en förening finns än så länge på plats. I ett av rummen har Mikael Jepson, designer och även känd som gitarrist i the Ark, flyttat in.
– Jag har bott i Glumslöv i tio år och jobbat med designprojekt länge. När jag såg att det fanns lediga lokaler i Rådhuset tog jag chansen. Jag vill komma närmre kulturlivet i Landskrona och hitta andra att samarbeta med, säger Mikael Jepson.

Målet med lokalerna är att ge möjlighet för konstnärer och kreatörer att hyra arbetsplats för sitt skapande. 
– Vi hoppas att flytten till stadskärnan ska göra det möjligt för konstnärerna att på sikt få mer kontakt med stadens kulturliv. Till exempel kan det bli lättare att delta i arrangemang i staden, att skapa samarbeten och att vara en del av stadens arbete med kreativa näringar, säger Emeli Zeilon, kultursekreterare på kulturförvaltningen och ansvarig för Rådhuset Creative Space.

Kim Berkhuizen är den konstnär som hunnit bo in sig längst. Han huserar nu i lokalen som en gång i tiden var turistbyrå och senast hade Oikos som hyresgäst.
– Jag trivs utmärkt. Det var bra på Fröfabriken också men detta öppnar upp för helt nya möjligheter. Här kan kunder slinka in och det är nära till allt vad stan har att erbjuda, säger han.
– På fredag ska vi brainstorma. Vi kommer säkert fram till något kul vi kan göra i huset eller varför inte här på gården så snart restriktionerna lättar lite, avslutar Kim Berkhuizen.

Följande konstnärer, designers och föreningar är aktiva hyresgäster i Rådhuset Creative Space: Mikael Jepson, designer, Berit Fradera, konstnär, Kim Berkhuizen, konstnär, Norbert Robles, konstnär, Hela ideella, förening.

Det finns fortfarande möjligheter för intresserade konstnärer att flytta in i de två rum som är lediga.

Kim Berkhuizen har gott om plats att arbeta med såväl stora som mindre verk i sina nya ateljé på baksidan av Rådhuset.
Till arkivet