Annons

Vaccinering på LSS-boende påbörjad

Nu har vaccination påbörjats för personer med LSS och personlig assistans.

Nu har Region Skåne börjat vaccinera personer med stöd enligt LSS i mindre skala. I april tar vaccineringen fart på riktigt. Både de som bor på LSS-boende och personalen där vaccineras mot covid-19 av mobila team. Övriga vaccineras på sjukhusen.

Annons
 

Vaccinationen av personer mellan 18 och 64 år med insatser enligt LSS, Lagen om stöd och service, eller personlig assistans har påbörjats i liten skala inom Region Skåne. Det sker en månad tidigare än planerat och kommer att fortsätta i större skala i april. Det är mobila team som vaccinerar personal och boende på några av Skånes LSS-boenden.

Personer som bor på LSS-boende erbjuds vaccin där. Övriga personer med LSS-insatser och de som har personlig assistans vaccineras på sjukhusen med start i april. De får information om hur de kan boka tid för vaccination genom sin hemkommun. LSS-boenden som drivs privat får informationen direkt från Region Skåne.

Personal inom LSS, som inte arbetar på boende, vaccineras samtidigt som övrig vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och brukare. 

Dialys- och transplantationspatienter
Sjukhusen i Skåne har nu inlett vaccinationen av personer som får behandling med dialys eller har genomgått benmärgs- eller organtransplantation. 

Behandlande läkare skickar ut ett brev med information om hur patienterna får en tid för vaccination. Vuxna personer som bor i samma hushåll erbjuds vaccination samtidigt.

Vaccinbesked snabbar upp tidplan
Förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin nu kan ges även till personer som är 65 år och äldre. Det innebär att Region Skåne kommer att kunna erbjuda fler äldre snabbare vaccinering.

– Det är ett mycket positivt besked som gör att vi kan öka takten på vaccineringen av de över 65 år. Just nu arbetar vi intensivt med att omarbeta tidplanen med anledning av beskedet. Under veckan kommer vi att kunna berätta mer om hur tidplanen förändras, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Även barn ska testa sig mot covid-19
Rekommendationerna för vem som måste testa sig mot covid-19 skärptes förra veckan. Alla som umgåtts med en smittad person ska testa sig så snart som möjligt. Även om man inte har symtom. Det gäller alla, inklusive barn från sex år och uppåt, såväl familjemedlemmar som andra utanför närmaste kretsen som träffat en smittad person.

Har man varit närmare än två meter under sammanlagt 15 minuter med någon som testats positivt för covid-19 ska man testa sig direkt och en gång till fem dagar efter.

Det finns gott om bokningsbara tider för självtest av covid-19. Man får oftast tid samma dag. På 1177.se kan man läsa om hur man beställer självtest.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser