Kvinnodagen uppmärksammas

Många flanörer stannar till och tittar en extra gång på Jonas Högströms staty av Selma Lagerlöf vid Nordkap.
Många flanörer har i dagarna stannat till och tittat en extra gång på Jonas Högströms staty av Selma Lagerlöf vid Nordkap.

Nyligen offentliggjorde Sveriges Kvinnolobby det nya klockslaget för kvinnors gratisarbete. Kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:12 varje dag, medan män får betalt för hela sin arbetsdag fram till klockan 17:00.

– Kvinnors gratisarbete har minskat med 3 minuter sedan förra året. Sedan rörelsen bildades för nio år sedan har klockslaget flyttats fram från 15:51 till 16:12. Med den förändringstakten kommer vi att nå jämställda löner först om 20 år, säger Kerstin Christensson, ordförande i Fredrika Bremer-Förbundets Landskronakrets.

Med anledning av detta har hon tillsammans några vänner inom 16:12-rörelsen skrivit en insändare idag som du kan läsa på Planket.

The Power of flower
Även i år riktar en av landets största floristkedjor ljuset mot kvinnan. Dels för att hylla, men också för att lyfta den ojämna fördelningen mellan kvinnor och män i det offentliga rummet. Trots att kampanjen upprepats och är inne på sitt fjärde år är det fortfarande endast cirka tio procent av Sveriges statyer som föreställer namngivna kvinnor – något som formar vår världsbild, inte minst våra barns, menar blomsterkedjan som vill bidra till förändring genom att synliggöra de kvinnliga statyer som finns.
I Landskrona har i år Selma Lagerlöfstatyn längs Linjen, Lena Lerviks Borstahusgumma vid Strandvägen, samt statyn av den olympiska guldmedaljören Hjördis Nordin synliggjorts.

Elektropunk den 8 mars
Elektropunkarna i Yohannans släpper idag låten He´s not you (March 8)  från den kommande albumet FxU.
– Det är inte svårare än att vi är feminister 24/7 365, säger Michael ”Svegis” Svegbrant.

Det nya albumet är utlovat till den 2 april och här nedan kan du se och höra  He´s not you (March 8).

Hjördis – 8 mars 2021.
FIskegumman – 8 mars 2021.

Till arkivet