Populär skolbibliotekarie slutar

Anita Nordehammar har byggt upp skolbiblioteket på Västervångskolan. När hon nu går i pension tar hon utöver alla glada minnen av elever och kollegor med sig en teckning hon fick av en elev. - Det var på den tiden jag hade hästsvans, säger hon.
Anita Nordehammar har byggt upp skolbiblioteket på Västervångskolan. När hon nu går i pension tar hon utöver alla glada minnen av elever och kollegor med sig en teckning hon fick av en elev.
– Det var på den tiden jag hade hästsvans, säger hon.

För 20 år sedan gick Anita Nordehammar från att vara förskolelärare till att ta hand om skolbiblioteket på Västervångskolan. Nu har hon dock nått vägs ände i skolvärlden. På fredag gör hon sin sista arbetsdag i den mysiga lilla biblioteket i hjärtat av skolan.

– Jag är faktiskt ganska tagen. Det börjar komma i kapp mig nu, säger hon med ett snett leende.

Det är en helt annat skola idag än den som hon arbetade på för 20 år sedan.
– Det är mycket som är annorlunda. Men skolbiblioteket är fortfarande en lugn oas mitt i allt som sker runt omkring, säger Anita Nordehammar.
– De flesta visar stor respekt. Det gäller docka att hålla i ordning.

Biblioteket är öppet från klockan 8 på morgonen och ganska snabbt är de första besökarna på plats.
– Det är mestadels de yngsta eleverna. Det rör sig om 3-4 klasser varje dag. Sen kommer det ju även äldre elever även om det inte är så många som förr.

Det lånas inte heller ut lika många böcker nu som tidigare.
– I mitten av 2000-talet lånade vi ut cirka 7000 böcker på en termin. Under höstterminen lånade vi ut 3700-3800 böcker, säger bibliotekarien och berättar om bokbönorna.
– Vi har en tävling i börja av varje termin. Alla som lånar en bok lägger en färgad böna per bok i en burk. Sedan får de i början av varje termin gissa hur måna bönor det är i burken.

Framför allt är det fantasy och detektivromaner som är populära.
– Jakten på Jack är nog mest populär tillsammans med Handbok för superhjältar och Monstret i Natten, säger Anita Nordehammar och skrattar.
– Personligen läser jag dock mest feelgood-böcker.

Det roligaste med att vara skolbibliotekarie är, enligt Anita Nordehammar, att hjälpa de som har det lite tuffare.
– Det är en härlig känsla när man hittar rätt bok till de som inte har det så lätt eller till de som söker en utmaning. Då känner man att man gör skillnad, säger hon och det är just mötena med eleverna som hon kommer att sakna mest.
– Jag kommer att sakna kontakten med många elever som kommer in och pratar en stund. Och såklart kommer jag att sakna mina kollegor.

Länge var det oklart vad som skulle hända med biblioteket när Anita Nordehammar nu ska sluta.
– Jag var nervös att det skulle stänga. Men nu ska en ny bibliotekarie intervjuas. Vi får hoppas att det klickar. Biblioteket fyller en mycket viktig funktion på skolan.

Efter ett helt liv i arbetslivet väntar nu ledighet för Anita Nordehammar varje dag åter runt.
– Jag ska börja med att promenera med min man varje morgon. Sen ska jag ta tag i träningen igen. Den har legat på is under coronan. Dessutom lär det bli resor, såväl till sonen som bor i London som till andra platser.

Bönorna i glasburkarna motsvarar alla ett boklån.
Till arkivet