Annons

Kommunen ser över rutinerna för de offentliga toaletterna

1 266 944 kronor har toaletten vid Kasernplan kostat.

Landskronas offentliga toaletter städas fem dagar i veckan under lågsäsong och sju dagar i veckan under högsäsong. Det uppger Landskrona stad via sin hemsida. Något som ett par läsare ställer sig starkt tvivlande till.

Annons
 

Landskrona stads offentliga toaletter är avgiftsfria och ska i rådande coronatider städas oftare per dag än normalt för att besökare ska känna sig trygga samt för att minimera smittspridning. Ett äkta par som i dessa tider tar både en och ibland två promenader runt om i Landskrona dagligen är inte överens med den beskrivningen utan är istället rejält irriterade på tillsynen av stadens offentliga toaletter.
– Vi vågar påstå att det är uruselt. Förra fredagen besöktes toaletterna på Citadellet, strax innan lunch. Samtliga fem toaletter saknade toalettpapper, torkpapper och var allmänt smutsiga, berättar mannen i paret.

I lördags grillade Landskronaparet vid Halvmånen.
– Där finns det toaletter bakom Seglarpaviljongen. Alla utom pissoaren var stängda. Där hade någon gjort nummer två på golvet vilket gjorde även den helt omöjlig att använda.

När frun i sällskapet promenerade utåt Borstahusen i måndags eftermiddag gjordes nya noteringar.
– Toaletten mellan campingen och golfbanan var extremt smutsig och oanvändbar. 

Stegen styrdes därför mot toaletterna utanför Pumphuset.
– Där var samtliga låsta och ej tillgängliga.

Det är inte bara på helger som städrutiner och öppethållande behöver ses över anser paret.
– Det har varit ett par riktigt fina helger med mängder av flanörer ute i vår stad. Men även på vardagar rör sig många landskronabor ute i dessa covidtider. När man nu byggt nya fina toaletter får det inte vara ett problem att städa dessa också, säger mannen.

Flera nya toaletter
Under 2019 kompletterade staden med två nya toalettbyggnader, på Kasernplan samt vid Teatern. Under 2020 byggdes ytterligare en ny toalettbyggnad, den vid Lagunens skatepark som nu väntar på inkoppling av NSVA.
Dessa tre toalettbyggnader har sammanlagt kostat strax under 3,8 miljoner kronor.

Toaletterna vid Lagunen är ännu inte inte inkopplade och vän av ordning undrar vad det är som dröjer.
– Tyvärr har detta tagit betydligt längre tid än planerat. NSVA  och Statens Fastighetsverk diskuterade initialt att ansluta genom kortare grävning över SFV’s mark. Då detta drog ut på tiden valde vi istället att ansluta över Landskrona stads mark. Nu väntar vi bara på att NSVA ska göra själva inkopplingen. Dessvärre har vi inte fått någon exakt datum för detta. Vi har däremot varit tydliga med att vi har behov av att kunna öppna toaletterna inför sommarsäsongen, säger Anna Classon, tillväxt- och kommunikationschef i Landskrona stad.

Rent ut sagt skitäckligt
Landskrona Direkt gjorde en snabbvisit vid några av de offentliga toaletterna i veckan och kunde konstatera att den nybyggda på Kasernplan var förhållandevis fräsch om än tråkigt att någon besökare klottrat ner en av toaletterna. Inne på Citadellet var det något smutsigare och tråkigt att någon besökare valt att kasta papper på golvet och inte i därför avsedd papperskorg.
Värst alla kategorier var det nere vid vattentornet där flera av toaletterna var låsta. De som var öppna var så illa däran att ingen ville besöka dem. Något som också bevisades genom någon uträttat sina behov bakom anläggningen. I pissoaren som paret berättade om var det nu fem dagar senare samma bedrövliga syn.

Vem ansvarar för underhåll/städning?
– Toaletterna städas av teknik- och fritidsförvaltningens serviceavdelning 1-2 gånger per dag. Vi har dock stora problem med att tvål och papper försvinner i orimlig takt trots kontinuerlig påfyllnad.  Självfallet är det väldigt tråkigt att paret som du refererar till har fått en trist upplevelse av hur vår service fungerar.  Vi har en ambition på att detta ska fungera tillfredsställande och kommer se över våra rutiner igen, utlovar Anna Classon avslutningsvis.

Hjälp till att hålla toaletterna hela och fräscha
Var aktsam om toalettbyggnaden och utrustningen samt använd papperskorgarna. Upptäcker du vandalism, nedsmutsning eller annat fel, gör en felanmälan om det så fort som möjligt via kommunens hemsida.

De offentliga toaletterna inne på Citadellområdet.

Framåt sommaren hoppas man från Landskrona stads sida att den nybyggda toaletten vid Lagunens skatepark ska kunna öppna.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser