Corona déjà vu

LG
Lars-Göran ”LG” Thorslund och Elisabeth Brunstam följer VM i skidor från husbilen som de just idag parkerat i centrala Frankrike.

Mitt i centrala Frankrike, på en enkel ställplats för husbilar i den lilla kommunen Thiel-sur-Acolin, sitter Lars-Göran ”LG” Thorslund och Elisabeth Brunstam och tittar på inledningen av VM i längdskidor.

– Det går inget vidare för Sverige, summerar den numera pensionerade säljaren vid Lokaltidningen Landskrona förmiddagens pass.

Nu har det snart gått ett år sedan coronaviruset nådde Landskrona. I början av mars 2020 konstaterades det första fallet. Det rörde sig om en person som varit på skidsemester i alperna. I samma veva förhörde Landskrona Direkt sig med läsare som av olika anledningar befann sig utomlands, flera av dessa var utflyttade Landskronabor som berättade om sin vardag i ett då allt mer stängt och hamstrande Europa, men rapporter fanns även från USA och Dubai.

Vi följde då också Lars-Göran Thorslund och Elisabeth Brunstam ”flykt” med husbilen från Spanien som just då satts i karantän och deras väg hem till Sverige. När vi på torsdagen når paret i sin husbil är det nära en déjà vu.
– Vi har precis lämnat Spanien och befinner oss i Frankrike. Vi covidtestade oss i Benidorm och lagom till att vi kom fram till gränsen fick kom svaret snyggt och prydligt på SMS. Vi var båda negativa. Inget annat var att vänta, säger Lars-Göran Thorslund och berättar om den bubbla paret befunnit sig i sedan september.

– Vi körde ner till Spanien i höstas, då alla gränser åter var öppna och därefter  har vi levt isolerade i vår husbil, säger han.

– Alla spanjorer bär munskydd. Många har rent av dubbla munskydd. De går med det dag som natt. De har det till och med när de kör bil… ensamma. Vi har levt efter de restriktioner som gällt. Gått och handlat själv. Inga restaurangbesök. Någon gång har det blivit en hämtpizza annars har mycket tid gått till att laga god mat.

Lars-Göran Thorslund berättar hur de fungerar med perimeterkarantän.
– Det råder lockdowns från och till i de olika regionerna. Det innebär att man då varken får resa in eller ut från ett område, utom i särskilda undantagsfall, förklarar han och berättar om nedstängda golfbanor och padelcenter.
– Den dagliga motionsrundan har vi fått ta.

Nu tänker dock paret styra husbilen hem mot Skåne.
– Jag hade synpunkter på UD:s app redan i fjol våras och en del kritik kvarstår. Vi vet exempelvis dåligt vad som gäller i Danmark så vi ska försöka ta en färja från Tyskland istället. Det krävs en väldig planering och informationsinhämtning för att köra genom Europa idag.

Lars-Göran Thorslund och Elisabeth Brunstam längtar dock hem till den svenska våren nu.
– Jag har en känsla av att Sverige ligger ett halvår efter södra Europa i smittspridningsnivå. Spanien har haft sin tredje våg. Vi har klarat av den, fått såväl sol, värme som bad, och nu ska vi hem och förhoppningsvis snart få vaccinera oss.

Vi berättade ifjol också om Annika Sigurdson som bor i Marbella. Hon satt då och längtade att få komma till sin nyinköpta stuga i Landskrona.
– Jag  kom hem tillslut den siste april.  Detta tack vare ett lettisk bolag som satte in extra plan till Riga och mellanlandade på Arlanda.

Sedan i höstas är hon dock tillbaka på den spanska solkusten.
– Vi går här i Spanien ut ur tredje vågen som ni verkar vara på väg in i, i Sverige, berättar hon.

– Jag skulle åkt hem till jul för att fira med barnen men valde att stanna i Spanien som även då låg betydligt bättre till än Skåne smittomässigt.

Frågan är då hur det ser ut och har sett ut under hösten och vintern på solkusten.
– Det har inte förekommit någon total lockdown här i Andalusien, men restauranger och ”onödiga affärer” var stängda i nästan tre veckor i månadsskiftet januari/februari.

– Läget idag är alltid munskydd på utanför hemmet, vi har just nu perimeterkarantän och får ej resa utanför Marbella kommun om vi inte har riktigt skäl, som exempelvis jobb. Alla restauranger och butiker, utom matbutiker,  stänger klockan 18 och vi måste vara hemma mellan 22 och 06, berättar hon

– Ändå känns det lugnt och  bra här nere, vi träffas mest utomhus och de vi möter har munskydd, säger hon som dock noga följer utvecklingen i Landskrona och Sverige.

– Nu hoppas jag läget inte blir värre i Sverige för planen är att komma till min stuga till påsk, men vi får se hur smittspridningen är då. Det har hela vintern känts säkrare här nere än i Sverige, avslutar Annika Sigurdson.

Läget idag i Marbella är att Annika Sigurdson i alla sammanhang måste ha munskydd på utanför hemmet.
Till arkivet