Besök Räddningstjänsten hemifrån

En sportlovsaktivitet som brukar locka är när Räddningstjänstens har öppet hus. De brukar passa på under sportlovet så att unga som gamla kan komma och hälsa på. Men på grund av den pågående pandemin så sker det öppna huset i år via Internet.

Det är normalt en mycket populär aktivitet.
– Det är svårt att räkna hur många besökare vi brukar ha men vi har uppskattat att det varit några hundra som besökt oss tidigare år. Aktiviteterna sker ju både utomhus och inomhus samt att man kan komma och gå som man vill, det gör det lite svårt att få en bra bild av antalet besökare. Vi brukar ha över 100 deltagare på tipsrundan, det ger ju en indikation i alla fall, säger Hanna Johansson, chef för myndighetsutövning på Räddningstjänsten i Landskrona.

Tanken på att arrangera ett digitalt öppet hus tog fart förra året.
– Mycket annat började hanteras digitalt under 2020 och vi märkte att det många gånger fungerade väl. Ett av våra yttre befäl hade sedan sett att Räddningstjänsten Storstockholm hade gjort ett digitalt öppet hus under förra året och därifrån började idén gro även hos oss. Det har ju varit lite av vår grej att ha Öppet Hus på onsdagen i Sportlovsveckan så nu kände vi att vi verkligen ville göra vad vi kunde för att hålla traditionen vid liv trots den pågående pandemin. Vi tycker det är viktigt att man får komma hit och titta, det skapar både en relation till oss som verksamhet och det vi gör men givetvis hoppas vi att både barn och föräldrar tar med sig lite nyttig kunskap hem också. I filmen vi gjort så hoppas vi kunna förmedla en del av det man annars upplevt på plats i alla fall, fortsätter Hanna Johansson.

Precis som all annan verksamhet så har även Räddningstjänsten påverkats av pandemin.
– Den har nog påverkat oss på ganska många olika sätt. Vi åker ju bland annat på sjukvårdsuppdrag och s.k. IVPA (i väntan på ambulans). Det har ju ställt nya krav på oss med skyddsutrustning och hantering av den sedan. Man får tänka ett varv extra på alla larm egentligen och påminna sig själv om avstånd och så vidare. Vi är ju en yrkesgrupp där en del av oss måste vara på plats, det går inte ställa om utryckningstjänsten till hemarbete, vi har helt enkelt fått anpassa oss efter det, hålla avstånd, inte träna samtidigt, ytterligare städrutiner med mera. Det går inte heller att stänga ner räddningstjänsten en stund för personalen är sjuk. Vi har nog känt ett lite extra ansvar att hålla oss och våra kollegor friska om jag får spekulera fritt.

De som kan arbetar dock hemifrån.
– I övrigt arbetar alla som kan hemifrån. Vi är vana vid att jobba tillsammans på plats med ibland ganska minutoperativa uppgifter och nu är det många av oss som inte setts på månader annat än via länk. Det funkar ändå bra men det är klart att vi längtar efter att kunna luncha tillsammans nu, avslutar Hanna Johansson.

Gör ett besök på Räddningstjänsten via deras facebooksida.

Till arkivet