Annons
Tisdagen den 7:e december
Dagens namn: Angela, Angelika

Hallå där Kim Berkhuizen…

Kim Berkhuizen i full fart med en snömural i samband med sin morgonpromenad.

Vi noterar att konstnären Kim Berkhuizen står på tå vid ett av forten längs havspromenaden, alldeles intill öppningen vid Strandvägen, och håller på med något fuffens på en av väggarna. Vän av ordning undrar förstås…

Annons
 

…vad håller du på med?
– Jag går här varje morgon och när jag såg att det hade kommit ett lager snö på fortet så kunde jag inte motstå och rita något. Och mina Climate Refugees pingviner var det första jag kom att tänka på. 

Stans första snömural med andra ord. Det våras för pingvinerna kan man väl säga…
– Ja faktiskt, jag håller på och arbetar med en limited mini edition av Climate Refugees skulpturen som är 5.6cm hög. Jag har alltid gillat när konstnärer jag följer släpper saker som mer eller mindre alla kan köpa ifall man gillar det. Så detta blir min version av det och reaktionerna jag har fått än så länge är väldigt positiva. Det kommer vara 50 stycken av varje version, gul, grå och original och alla kommer i en handmålad box och släpps den 25 februari kockan 19.00. 

Hur funkar det att för dig som konstnär i pandemitider?
– Inför min utställning förra året på Pumphusets konsthall så var jag väldigt nervös över om folk skulle komma eller ej. Allt var fortfarande så nytt med corona men det blev en succé och jag har fortfarande lite svårt att ta in hur bra det gick. I och med att man inte kan resa och spendera pengar på upplevelser på samma sätt för tillfället så känns det som att många har börjat fixa till där hemma och där har kommer även konsten in. Så för min egen del så har det funkat väldigt bra under dessa tider. 

Du är nyligen utflyttad från Fröfabriken och numera etablerad bakom Rådhuset, blir det bättre med tillgängligheten där?
– Ja verkligen. Det märker jag redan stor skillnad på. Även om jag kan sakna Fröfabriken och vad vi hade där så kommer det finnas mycket större möjligheter att ha exempelvis, öppen ateljé framöver. Och det är kul att verka i centrum och ha folklivet runtomkring sig.

Du har varit en förkämpe för att vi ska få se fler muralmålningar i Landskrona. Det känns väl lite som att vi är omsprungna av grannkommunerna. Hur ska kan vi få fart på väggmålandet?
– Jag hjälpte till så den första muralen på Gamla kyrkogatan kom på plats. Och den har ju visats sig vara väldigt populär. Det finns en dialog med kommunen och de är positiva, husgavlar på bra ställe finns det också gott om. Det måste finnas en vilja hos fastighetsägarna och att de ser fördelarna med det. Det är de som äger husen och står för notan vid en muralmålning. Har de ett intresse för det så får de gärna höra av sig så kan jag hjälpa till att hitta ett bra alternativ som passar. 

Annars vad händer i ditt konstnärsliv 2021?
– Nu har jag en pågående utställning på Jäger & Jansson Galleri i Lund som pågår tills den 28 februari. Climate Refugees Mini släppet kommer inom kort. Mitt samarbete med Xtrfy fortsätter och det är väldigt kul att se recensioner från hela världen på det. Jag håller även på att leta efter en ateljéplats i 1-2 månader i Berlin till hösten ifall det är möjligt att resa då, avslutar Kim Berkhuizen och letar upp en pinne på marken så att han lyckas färdigställa sin lilla snömural på fortet.

Muralmålningar är sällan beständiga. Denna är definitivt inte det.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser