Landskrona Direkt pejlar restaurangläget

Brinova har hittat nya krögare som är intresserade av Yazhous tidigare lokaler. Stort intresse finns också för före detta Maddes lokaler. Dessutom är Budbee intresserade av att etablera sig i före detta Gallerian.
Många Landskronabor ställer sig frågan om det någonsin blir restaurang igen i Rådhuset.

Förra veckan skrev vi om krögare som öppnar nya restauranger i Landskrona. Det finns dock ett flertal andra som har planer på att öppna. Landskrona Direkt har pejlat läget.

Det finns ett flertal lokaler som väntar på att fyllas med ätande gäster. En del finns det vagt intresse för, andra ligger i startgroparna, ytterligare en del lokaler som tidigare varit matställen får helt andra verksamheter.

Golden Jade vid Rådhustorget och Restaurant de la gare vid gamla järnvägsstationen, vilka vi skrev om förra veckan, väljer att öppna trots det rådande läget. Några som väntar på att restriktionerna ska upphöra är de som vill öppna en Balkan-restaurang i Norrestads Trafikskolas före detta lokaler på Eriksgatan.
– Det är lagt på is på grund av rådande omständigheter. De har förberett oss på att de är på igen när det blir lättnader på restriktionerna gällande corona, säger Björn Rosvall, VD för Biskopen AB vilka äger fastigheten.

Kommunen hoppas Rådhusrestaurang
Landskrona stad letar med ljus och lykta efter nya hyresgäster till Harrys före detta lokaler på Rådhuset.
– Det pågår diskussioner med potentiella aktörer men inget är klart, säger Anna Classon, näringslivsansvarig på Landskrona stad.
– Vi har fått in en del förfrågningar spontant, i andra fall har vi arbetat uppsökande.

Hur länge lokalerna kan stå utan hyresgäst innan fastighetsägaren ”sadlar om” till annan typ av verksamhet vet man inte.
– Ambitionen är att få en restaurangaktör vilket vi fortfarande har goda förhoppningar att få, då intresset finns. Skulle det visa sig inte fungera får vi tänka annorlunda, fortsätter Anna Classon.

Stadshusrestaurangen öppnar i sommar
En annan restauranglokal som ligger i kommunens fastigheter är den på stadshuset som innan den renovering som pågår drevs av Kvarteret Erikstorp. Vem som kommer att driva den i framtiden är oklart.
– Restaurangen är klar att tas i bruk i samband med att renoveringen i stadshuset är klar i övrigt, det vill säga vid halvårsskiftet i år, säger Anna Classon.
– Vi har visat lokalen för flera intressenter men inget är klart.

Tomt på gallerian och Yazhou
Beträffande lokalen som tidigare inhyste Yazhou vid Rådhustorget är läget oklart.
– Vad det gäller Yazhou så är fastigheten vår och lokalen kommer att överlämnas till oss siste februari, säger Kristina Stefansdotter, förvaltare på fastighetsägaren Brinova och meddelar att man inte har någon hyresgäst på väg in i dagsläget.

Pölseman blir klädaffär
Samma företag äger även den fastigheten på Östergatan 2 där det tidigare serverades belgiska specialiteter och danska pölser innan det. Där kommer det dock att bli helt nya verksamheter.
– Från och med den 1 augusti så flyttar klädbutiken Annabelle in där, säger Kristina Stefansdotter.

En annan lokal som stått tom länge är den på Drottninggatan som ligger mitt emot parkeringen till Citygross. Uppgifter till Landskrona Direkt har gjort gällande att en helt ny verksamhet ska flytta in. Enligt Marigona Hoti på Bo Fint i Tvååker, vilka äger fastigheten är det inte klart vem som blir ny hyresgäst.
– Vi håller på att förhandla just nu och jag kan inte säga om det blir en restaurang eller inte, säger hon.

Restaurang Nils Holgersson
En klassisk restauranglokal som ligger i malpåse är den som ligger i 1700-talskällaren under före detta Hotel Öresund. Fastigheten ägs av Landskronahem vilka söker med ljus och lykta efter någon som vill öppna en krog i stadens, enligt många, finaste lokal.
– Vi skulle gärna vilja etablera en restaurang i lokalen men har för närvarande ingen intressent för detta, säger Landskronahems vd Mikael Forsberg.
– Förutsättningar för restaurangverksamhet med etablering av kök finns i lokalen, hittar vi en lämplig intressent så kör kan vi färdigställa lokalen för den typen av verksamhet.

En anledning till att Landskronahem legat lågt är att hela fastigheten genomgått en gigantisk ombyggnad från hotell till kontorsverksamhet. Nu väntar Mikael Forsberg bara på att restriktionerna ska lätta.
– För tillfället är intresset för restaurang betydligt mer begränsat på grund av rådande förutsägningar med pandemin. Så just nu ligger det på is.

Slottscaféet
Landskrona Direkt har även förhört sig om före detta Slottscaféet.
– Under sommaren planerar vi att förlägga underhållning vid olika tillfällen i Slottsparken och välkomnar en aktör som vill ha en serveringsvagn för fika. Det är en vacker plats med scen och dansbana som hade varit fin att komplettera med servering under sommarmånaderna, säger Anna Classon på Landskrona stad.

Hon berättar också att kommunen har förhoppningar om att öppna caféverksamhet på biblioteket, museet och i konsthallen.
– Även här har vi flera aktörer som visat intresse och diskussioner pågår men inget är bestämt ännu. Förhoppningen är att kunna erbjuda serveringar även här framöver.

Så fort restriktionerna försvinner kommer arbetet med att öppna en restaurang på Eriksgatan att påbörjas enligt fastighetsägaren.
Granne till den före detta trafikskolan på Eriksgatan är Bulldogs vilka håller stängt för tillfället.
– Vi får helt enkelt se vad som händer när corona har blåst över. Mer kan jag inte säga i dagsläget, säger krögaren Tanja Meigård.
I den tidigare biolokalen, pressbyrån, pölseaffären och belgiska matspecialisten kommer det att öppna en klädbutik den 1 augusti.
Brinova letar efter nya krögare som vill ta över Yazhous tidigare lokaler.
Ska det bli restaurang eller ej på Drottninggatan? Den frågan får vi förhoppningsvis svar på inom kort.
Landskronahem letar efter en krögare som vill öppna i stadens finaste restauranglokal som ligger i källaren till 1700-talshuset vid Selma Lagerlöfs väg och Kungsgatan.
Idag används restauranglokalen i stadshuset som lager av möbler eftersom fastigheten renoveras. Till sommaren ska allt vara klart och då vill Landskrona stad att någon driftig krögare öppnar.

Läs mer:

Till arkivet