Annons

Aris hotas av nedläggning

Aris klubbstuga hotas av rivning när Landskrona stad vill komma åt området som klubben arrenderar.

Trots att landets bästa kitevatten bokstavligen finns runt husknuten vill Landskrona stad att den tidigare rodd- numera surfklubben Aris klubbstuga ska flyttas, alternativ rivas. Någon ersättning är det inte tal om och en märklig tågordning i ärendet är att kommunen väljer att säga upp arrendet för att därefter ta en diskussion.

Annons
 

Det var i höstas som Landskrona stad sade upp Aris arrende i Lundåkrahamnen. Man gav klubben fram till och med halvårsskiftet i sommar på sig att avveckla hela området där klubbhuset finns.
– Arrendet är uppsagt då vi inte fått klarhet i vad verksamheten innefattar. Det finns ingen förening registrerad kopplad till arrendet vad vi kan finna. Samtidigt har vi behov av marken för båtuppställning, säger Fredrika Klevborn, Landskrona stads mark- och exploateringschef.
– De senaste åren har både båtturismen och husbilsturismen ökat kraftigt och även antalet båtägare. Detta innebär att vi är i behov av mer yta för båtuppställning och ytan sydväst om hamnen är lämpad för detta, anser Fredrika Klevborn.
– Det har även funnits intresse för att utveckla restaurang/matställe på den östra sidan av hamnen och att det är en del i den samlade utvecklingen av Lundåkrahamnen som vi diskuterar med den ekonomiska förening som driver hamnen.

Aris har själva velat flytta sin klubbstuga från östra sidan och etablera sin verksamhet på andra sidan Lundåkrahamnen, det vill säga närmre den udde där det bedrivs kitesurfing. Frågan är om kommunen är villiga att medverka till detta.
– Detta vill vi gärna titta vidare på. Vi vill utveckla kitesurfingen och området på Lundåkras udde. Här skulle vara en lämplig plats för föreningsliv kopplat till kitesurfing. Tanken är att vi ska skapa förutsättningar för att kitesurfingen ska kunna finnas kvar och förhoppningsvis utvecklas i Lundåkra, understryker Fredrika Klevborn.

Per Månsson, kassör i klubben, är den som mottog stadens uppsägning av arrendet.
– Hur tänker de att vi ska klara av att uppfylla kraven om städning och flytt av byggnad och redskap före upphörandedatum den 30 juni 2021? Var ska vi göra av allt? Och för vilka pengar då hade de tänkt. Kolonisterna på Kopparhögarna erbjöds en liten summa men inte vi.

– Detta får vi träffa arrendatorn och diskutera för att hitta en lösning, säger Fredrika Klevborn.

Landskrona Surfcenter
För drygt fem år sedan skapades Landskrona Surfcenter.
– De som då var med i Aris var kitesurfare som hade stora planer på att vi skulle kunna få Landskrona stad att hjälpa oss med ett klubbhus ute vid surfcentret. Vid tidpunkten var vi ett 35-tal aktiva medlemmar i klubben. När planerna på en klubbstuga ute på udden inte gick att förverkliga har antalet medlemmar i klubben sjunkit, förklarar Per Månsson.

– Det är synd att klubbhuset ligger på fel sida hamnen. Annars hade vi säkert haft 100 medlemmar, säger stadens genom tiderna bäste kitesurfare, Mike Blomvall, som nu  hoppas att kommunen kan vara behjälplig med att flytta klubbstugan eller åtminstone delar av densamma.

För några år sedan var det hundkapplöpningen som fick sitt arrende uppsagt. Nu är det Aris. Finns det fler ideella föreningar som bör känna oro för att det kan hända även dem?
– Vår ambition är att skapa goda förutsättningar för det lokala föreningslivet. Vi kommer därför att diskutera med Aris kring deras nuvarande verksamhet och framtida ambitioner, avslutar Fredrika Klevborn.

Fakta om Aris

 • 1936 bildades roddklubben av ungdomar som bröt sig ur Landskrona Roddklubb. Några av medlemmarna gick i borgen för ett banklån så att de kunde bygga en klubbstuga och köpa in roddbåtar för sin verksamhet. Klubbhuset placerades intill Landsverk och vid inre hamnen. Harald Schoug var klubbens ordförande de första 10 åren.
 • 1963 börjad man att fylla igen den inre hamnen för att bereda plats för mer industrimark samtidigt som man grävde en ny hamn som fick namnet Lundåkrahamnen.
 • 1964 flyttades klubbhuset till nuvarande plats. Arrendekontrakt upprättades och klubben tilldelades ett område om ca 2 000 kvm vid den västra sidan om hamnen. Arrendet gällde för en tid av 25 år som därefter årligen förlängts med ett år.
 • 1981 bildade ARIS en vindsurfingsektion i klubben och det inköptes vindsurfingutrustning.
 • 1995 lades roddverksamheten ner. Samtliga roddbåtar lämnades över till Landskrona roddklubb och vindsurfingsektionen tog över ansvaret för klubben.
 • 2002 började några av klubbens medlemmar att kitesurfa och Aris tog upp sporten som en av sina aktiviteter.
 • 2015 invigdes Landskrona surfcenter. Aris tillsammans med Lundåkrahamnens Ekonomiska Förening och Landskrona Stad skapade detta center. Aris bidrog ekonomiskt till projektet och medlemmarna stöttade frivillig med arbetskraft.
 • 2021 står den 85-åriga föreningen inför ett nedläggningshot.
  Klubben kan överleva om det finns någon som vill köpa vår gamla klubbstuga så vi kan bygga nytt ute vid Landskrona surfcenter, funderar Per Månsson.

Per Månsson, 77, hade möjligen kunnat sluta kitesurfa med ålderns rätt men nu funderar han på att lägga av om inte Aris kan få nya lokaler närmre Landskrona Surfcenter.

De långgrunda vattnet rund Lundåkrabukten i kombination med vindarna gör området till ett av landets populäraste kitesufingområden.

Mike “The Knife” Blomvall har tillhört världseliten inom kitesurfing och en av surfarna man ofta ser nere på udden eller strax söder om Borstahusens hamn.

En kommentar till "Aris hotas av nedläggning"

 1. Pingback: Landskrona Direkt | Draken stiger i motvind

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser