Annons
Onsdagen den 8:e december
Dagens namn: Virginia

Smittskyddsläkare vill se skola på distans

Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

Smittskyddsläkaren i Region Skåne förordar hemarbete och tillfällig distansundervisning på högstadiet. Frågan är lyft till Folkhälsomyndigheten, som väntas fatta beslut idag. Nästa vecka skalas vaccinering mot covid-19 upp med 6 000 doser.

Annons
 

Smittspridningen i Skåne har fortsatt under jul- och nyårshelgerna och läget är mycket ansträngt. Under veckorna före jul sågs dessutom en markant ökning av covid-19 i de åldrar som går på högstadiet. Antalet fall i dessa åldrar har minskat under jullovsveckorna.
– Vi befarar en ytterligare smittspridning när många nu återvänder till sina arbetsplatser och då skolorna öppnar på nytt efter jullovet. Vi rekommenderar därför liksom tidigare, att alla som kan arbetar hemifrån. Dessutom anser vi att regionens högstadier, där detta är möjligt, bör övergå till distansundervisning till och med den 24 januari. Det vore en viktig åtgärd för att minska resandet och kontakter och därmed smittspridningstrycket i samhället, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

De regionala smittskyddsenheterna har inte befogenhet att själva ge en generell rekommendation om distansundervisning. Eva Melander har därför tillsammans med Västra Götalands smittskyddsläkare lyft frågan till Folkhälsomyndigheten.

Covidvaccineringen skalas upp ytterligare
Primärvården skalar upp ytterligare i arbetet med att vaccinera boende och personal vid särskilda boenden runt om i Skåne. Under nästa vecka levereras ytterligare knappt 6 000 doser till Region Skåne och lika många personer kommer att erbjudas en första vaccindos mot covid-19.
– Arbetet flyter på fantastiskt bra inom primärvården och inför nästa vecka har efterfrågan på vaccindoser varit större än vad vi har fått levererat till Skåne, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

På 1177.se kan man läsa mer om hur och när olika grupper erbjuds vaccinet. Det går i nuläget inte att boka tid för vaccination.

Munskydd i kollektivtrafiken
Från och med idag rekommenderas att alla över 16 år att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid.
Region Skåne har tagit fram en kort film om hur man använder munskydd på rätt sätt. Filmen rullar på Skånetrafikens olika skärmar.
Du kan också se den här nedan:

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser