Annons

Vaccineringen startar i mellandagarna

I mellandagarna inleds vaccineringsinsatsen mot covid-19 i Skåne.

Under mellandagarna satsar Region Skåne på att inleda vaccineringen mot covid-19. Först ut blir de mest sköra äldre på ett antal utvalda särskilda boenden i Helsingborg.

Annons
 

Under mellandagarna får Region Skåne en leverans av drygt 400 vaccindoser som innebär att man kan börja vaccineringen i liten skala på ett antal utvalda särskilda boenden i Helsingborg.
– Det är ger oss möjlighet att säkerställa att alla flöden kring vaccineringen fungerar på ett bra sätt så att vi kan genomföra en trygg och säker vaccinering, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.

Boendena har valts ut utifrån att smittspridningen i Helsingborg ligger väldigt högt och för att hanteringen av vaccinet kräver korta ledtider. Boendena ligger nära varandra så att transporttiderna kan minimeras.

Första vaccinet i Sverige
Både boende och personal kommer att vaccineras av primärvårdens och kommunens sjuksköterskor. En läkare inom primärvården kommer att finnas på plats. Vaccinet som används då kommer från Pfizer/Biontech och är det första tillgängliga vaccinet i Sverige. Det ges i ett två-dosförfarande med minst tre veckors mellanrum. Det krävs att man tagit båda doserna för att få ett fullgott skydd mot covid-19.

Prioriteringen av särskilda boenden utgår från Folkhälsomyndighetens prioritetsordning. I enlighet med den kommer ytterligare tre grupper att omfattas av vaccination under första fasen:

1. Personer som befinner sig i riskgrupp och som har någon form av kommunal omsorg i hemmet.
2. Personal inom äldreomsorgen som arbetar med ovanstående personer.
3. Hushållskontakter – vuxna som lever tillsammans med personer i grupp 1.

Skalar upp successivt
När vaccineringen kan komma igång är helt beroende av när vaccinet kommer till Sverige och hur många doser det blir.
− Enligt de förhandsbesked vi nu fått från Folkhälsomyndigheten kommer ytterligare vaccindoser att komma till Skåne efter jul. Det innebär att vi successivt kan skala upp vaccineringsinsatsen så att ytterligare cirka 6 500 individer från den prioriterade gruppen förhoppningsvis kan få ta del av vaccin innan året är slut, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne. 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser