Arkitektur som berör

På Gamla Kyrkogatan ligger flera intressanta fastigheter. Townhouse har tidigare prisats med kommunens stadsbyggnadspris och 2012 låg det länge i topp när TV-programmet Hustoppen skulle kora landets snyggaste hus. I sista programmet blev det dock passerat av Villa Ljunghusen som  då innehades av dåvarande stadsbyggnadschefen i Landskrona. Ett hus på gatan som genomgått en rejäl förvandling det gångna året är "Björnes Magasin", längst ner i bild. 
I fredags flyttade Fredrik Svensson in i Townhouse på Gamla Kyrkogatan. Han blir därmed fastighetens tredje ägare.

Arkitektur engagerar. Liksom nybyggnationer. Det går liksom hand i hand. När årets stadsbyggnadspris nyligen tillkännagavs blev det ramaskri likväl som hurrarop bland Landskrona Direkts följare på Facebook.  Ett hus som sannerligen rört upp känslor och det i över ett decennium är Townhouse på Gamla Kyrkogatan 13 mitt i centrala Landskrona. I fredags flyttade den tredje ägaren in.

–  Jag var en av dom som protesterade mot huset när det byggdes. Jag tyckte det var fult. Långt senare fick jag ett tips av en tidigare arbetskollega som bor på Gamla Kyrkogatan att huset var till salu. Jag lade inte någon vikt vid det. Sen sa min far att vi i alla fall kunde titta av ren nyfikenhet och så blev fallet, säger Fredrik Svensson, 42, som slog till och köpte huset.

– Jag blev helt såld direkt. Priset var dock sådant att jag inte hade en chans. Det kändes som att jag träffade mitt livs kärlek men att hon redan var gift.

– Jag satte upp mig på en lägenhet på Teaterterrasen och hade även planer på att flytta till Malmö. Men efter ett tag så hörde mäklaren av sig att säljarna nog kunde gå ner lite i pris. Och efter mycket räknande och snack med banken och mäklaren så kunde jag slå till, säger Fredrik Svensson och stormtrivs redan, trots flyttkartonger och allt som ska fixas strax innan jul.

–  Jag bodde tidigare på 53 kvadrat. Nu bor jag i en dröm som är mer än dubbelt så stor.

Gamla Kyrkogatan är Landskronas äldsta men husen som omger den kullerstensklädda gatan utgör en brokig skara från varierande tidsepoker. Den vita iögonfallande kubformade bygganden mitt på gatan belönades med Landskrona stads stadsbyggnadspris 2009. Året därpå fick det Region Skånes Arkitekturpris och det nominerades rent av till landets finaste pris i genren , Kasper Salin-priset. Huset som än idag besöks av mängder av arkitektstuderande har rönt stor uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt. 

– Jag köpte nyligen en bok om nordisk arkitektur och där fanns huset med, säger Fredrik Svensson och bläddrar fram till rätt sida.

Townhouse omnämndes i början som “Japanhuset”, detta då tomten endast utgörs av cirka 76 kvadratmeter. Huset tre våningar uppges vara 125 kvadratmeter, något som nuvarande ägare är lite tveksam till.
– Då får man räkna in balkongen däruppe också, säger han.

Ytorna med sin maffiga takhöjd och härliga ljusinsläpp är effektivt utnyttjade. Det finns rent av ett litet annex i den gulliga trädgården.

Årets riksförfulare 2010
Nu är inte alla lika begeistrade i huset som den nye ägaren. Det har rent av utsetts till 2010 års riksförfulare. Det faktum att huset byggdes 2009 spelade ingen roll när Föreningen Arkitekturupproret gjorde en tillbakablick.

”Möjligtvis kunde den kubistiska skapelsen ha varit intressant i en annan kontext, men modernistiska arkitekter tycks ha ett patologiskt intresse av att bryta sönder enhetligt välbevarade miljöer. Med en svada av floskler tror sig arkitekterna kunna lura allmänheten att inte se det malplacerade och frånstötande…”, skriver man bland annat om huset på sin hemsida.

Nu ska rent av Sveriges fulaste byggnad genom tiderna utses av Arkitektupproret och Townhouse är en av 100 nominerade byggnader.
– Övriga nominerade är offentliga byggnader eller större flerfamiljshus, så Japanhuset är unikt i att vara ett enskilt bostadshus som nominerats, säger Fredrik Svensson som har koll på tävlingen.

– Om jag förstått det rätt så utses vinnaren på julafton. Det hade faktiskt varit kul att vinna. Jag har hört att priset är ett rivningsstipendium, säger han och skrattar hjärtligt.

I skrivande stund ligger huset på en fjärdeplats och frågan ger sig naturlig. Hur känns det att äga ett av landets ”fulaste hus” genom tiderna?
– Bara bra. Att huset samtidigt vunnit ett flertal arkitekturpriser och omnämnts i massor av internationella tidskrifter kring arkitektur, gör nominering än mer intressant tycker jag. Huset blir en symbol för vårt allt mer polariserade samhälle, där starka viljor står mot varandra, där experters åsikter står mot lekmäns tyckande, där frågan om vem som äger tolkningsföreträde för vad som är vackert blir minst lika intressant som åsikterna i sig om ”det vackra” kontra ”det fula”. Helt enkelt ett hus som berör och väcker känslor, avslutar Fredrik Svensson.

På Gamla Kyrkogatan ligger flera intressanta fastigheter. Townhouse har tidigare prisats med bland annat kommunens stadsbyggnadspris och 2012 låg det länge i topp när TV-programmet Hustoppen skulle kora landets snyggaste hus. I sista programmet blev det dock passerat av Villa Ljunghusen som  ägdes av dåvarande stadsbyggnadschefen i Landskrona.
Fredrik Svensson köpte nyligen en bok om nordisk arkitektur och hittade sitt hus i den. Huset är ritat av arkitekterna Jonas Elding och Jonas Oscarsson.
– Trots allt elände med corona så var 2020 ett fantastiskt men märkligt år för mig. Det slutar med att jag köpte ett hus och började med att jag fick jobb som rektor på en gymnasieskola i Malmö. Jag började den 1 mars. Men efter en vecka kom corona och det första beslutet jag fick ta var att stänga skolan. Eftersom det var ett vikariat så upphörde min rektorstjänst på hösten och därefter har jag jobbat som kvalitetsutvecklar på samma skola. Jag är dessutom manusförfattare till en internationell animerad film som just nu är under produktion, berättar Fredrik Svensson när han guidar runt i Townhouse.
Från övervåningen har Fredrik Svensson översikt över hela huset.
Nu återstår och se om Fredrik Svensson får sätta upp ytterligare en skylt under Region Skånes arkitekturpris samt Landskrona stadsbyggnadspris.

Till arkivet