Annons

Ansträngt läge inom sjukvård och ambulansverksamhet

Läget inom den skånska sjukvården och ambulansverksamheten är mycket ansträngt just nu.

Idag på förmiddagen fick förvaltningscheferna och bolagscheferna i Landskrona stad ytterligare en lägesbild för arbetet kopplat till covid-19 dragna för sig samtidigt som var och en rapporterade hur läget är på just deras område.
– Eftersom det bara gått några dagar sedan förra lägesbilden finns inget betydande att rapportera, låter Maria André vid kommunikationsavdelningen i Landskrona stad meddela.

Annons
 

Från Region Skåne rapporteras det emellertid om ett extremt ansträngt läge i vården och man uppmanar alla att fira en vilsam jul hemma. För att Region Skåne ska kunna ta hand om alla patienter som behöver sjukvård under jul och nyår är det viktigt att hålla avstånd och stanna hemma.

Vården i Region Skåne är mycket hårt belastad just nu och även personalen. Det beror på många covid-patienter och svårigheter att bemanna under långhelgerna eftersom även personal blir sjuk.

Det är därför av yttersta vikt att alla, som bor och vistas i Skåne, följer rekommendationerna och verkligen håller avstånd så att inte fler smittas och blir allvarligt sjuka i covid-19. All akutsjukvård och ambulansverksamhet måste fungera för att kunna ta hand om de patienter som inte kan vänta och behöver akuta åtgärder.

– Jag vill uppmana alla skåningar att inte utsätta sig för onödiga risker och bli skadade. Vården behöver fokusera helt på de patienter som har störst behov. Så ta det lugnt i jul och gå bara ut om du måste. Samtidigt vill jag uppmana alla som har akuta symtom att inte tveka att ta kontakt med sjukvården och 1177, vi är här för våra patienter och det ska man känna sig trygg med, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Från Danmark och Storbritannien
Igår stod det klart att Sverige stänger gränsen mot Danmark. Det finns inga krav för testning när man kommer från Danmark. Från Storbritannien gäller andra regler.
– Jag välkomnar beslutet om inreseförbud från Danmark. Det är en av många åtgärder som nu vidtas för att ytterligare minska trängsel och undvika nya möten mellan människor i samhället. Som alla vet har vi en omfattande samhällspridning av covid-19 i Skåne och vården är väldigt hårt belastad i nuläget, säger smittskyddsläkare Eva Melander i Region Skåne.

Personer, som kommit från Storbritannien den 12 december eller senare, ska lämna prov så snart som möjligt eftersom de kan ha kommit i kontakt med en variant av coronaviruset som sprids lättare än hittills. Det gäller även barn i förskoleklass eller äldre. Läs mer på 1177.se

Långa väntetider på 1177 på telefon
Just nu är väntetiden till 1177 Vårdguiden på telefon längre än normalt och ibland är det svårt att komma fram. Många samtal handlar om covid-prover och provsvar. Men telefonrådgivningen kan inte svara på dessa frågor. Det är på webbplatsen 1177.se som allmän information om självtester och provsvar finns.
– Jag förstår att det är många som är oroliga och angelägna om att få svar på sina frågor om självtester och provsvar. Nu är det så många som ringer att det finns risk för att den som är i behov av vård inte kan komma fram till våra sjuksköterskor, säger Sune Svensson, verksamhetschef, 1177 på telefon.

1177 Vårdguiden på telefon tillhandahåller sjukvårdsrådgivning, bedömer vårdbehov och ger råd om egenvård eller om lämplig vårdmottagning. Provsvar kan den som har testat sig hitta genom att logga in på 1177.se.

Begränsad självtestkapacitet
Det är begränsad kapacitet för självtester under kommande två veckor, då det är många röda dagar. Det går inte att hämta självtest på apotek eller ta ett självtest på en provtagningsplats för bil den 24, 25, 31 dec och 1 januari.

På 1177.se finns alla tiderna uppdaterade men det är viktigt att endast personer med symtom beställer självtest. Testerna kan inte heller användas för ”friskintyg”. Om tiderna för självtest är slut den dag man önskar, måste man följa rekommendationerna om karantän. Läs mer på 1177.se under rubriken: ”Om det inte finns några lediga tider att boka”.

Aktuella siffror för Skåne
Antal nya fall per dag, rullande 7-dagarsmedel: 1 534/dag
Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 55 910
Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 48
Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 405

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser