Annons

Fiskeentusiaster besvikna på kommunen

Igor Lewitas har rökt sin sista egenfångade regnbåge…

Det finns alltid två sidor av myntet. Det går dock inte att ta minste på besvikelsen hos ”gubbarna” som driver Citadellfisket av regnbågslax och öring i den inre av Landskronas vallgravar. Mungiporna är låga. Det rent av glimmar tårar i någons ögonvrå.
– Vi får sparken efter nära nog 22-års ideell verksamhet, säger Igor Lewitas, som var med om att starta upp Citadellfisket.

Annons
 

Det hela började med ett gäng fiskeentusiaster som känt varandra från varvet och Scandust funderade på om man inte kunde införa så kallad “put and take-fiske” i den inre av vallgravarna om man bara rensade upp lite först.  Idén presenterades för dåvarande fritidschef Bengt Nissler som anslog ett bidrag så att 50 kilo fisk kunde planteras ut.

– Några dagar efter att första fiskarna planterats så var vi på plats. Samtidigt gästades vi av en delegation från fritidsförvaltningen, minns Igor Lewitas som då visade hur man fiskade med fluga.

– På första kastet fick jag napp. Jag gav spöet till Bengt Nissler så att han fick veva upp fisken. Han tyckte det var roligt, precis som alla som får fisk. Han var fast på kroken, om man säger så, säger Igor Lewitas och ler åt minnet.

De första inplanterade fiskarna hamnade snabbt på land och snart kunde man fylla på med 100 kilo och på den vägen har det rullat på. Det hela har inte kostat staden eller för den delen staten, det vill säga ägaren Statens Fastighetsverk, en krona.

– Under de första 17 åren låg vi under fritidsförvaltningen och varje år genererade vi ett litet överskott till dem. Därefter har vi legat som en avdelning hos Korpen men nu vill staden privatisera hela skiten, säger Igor Lewitas och både han och fiskekompisarna skakar på huvudet.

När Landskrona Direkt gästar Citadellfisket går röken varm.
– Vi är tretton man som hjälps åt att dra runt Citadellfisket. Hur tänker de när de ska göra business av det?, säger Igor Lewitas som nästa år fyller 80 men som inte haft några planer på att lägga av.

– Det är har varit mycket av en social institution. Många barnfamiljer har också kommit och fiskat. Men nu orkar jag inte med allt tjafs längre, säger han.

Versioner om vad som inträffat och avsikterna med den framtida driften går isär mellan staden och fiskeentusiasterna.
– Vi är till åldern komna och i och med pandemin behövde vi coronasäkra verksamheten innan vi startade upp i våras. Vi fixade med swish och kortläsare för att undvika kontanter, samtidigt skärmade vi av med plexiglas inne i vårt lilla hus. Helt plötsligt dök en annan aktör upp som kommunen ville att vi skulle samarbeta med. Vi skulle enbart agera fiskevakter. Som betalning skulle vi få fiska gratis men betala kilopris på den fisk vi fångade. Jo, tack men nej tack, säger Igor Lewitas som började tycka att allt tog en olustig vändning och understryker att det är kommunen som velat få in en annan aktör.
– Och då är det slutfiskat för vår del, säger en av männen som hjälper till vid röken.

Även om det från kommunens sida redan i våras fanns en namngiven aktör så tar man tidigt i höstas fram en beskrivning av vad staden önskar av den aktör som ska bedriva de fiskerelaterade aktiviteterna inom citadellområdet med början 2021. En beskrivning som Anna Classon, tillväxt- och kommunikationschef i Landskrona stad uppger att man kommer att presentera för fler potentiella aktörer.
– Just nu ligger en annonsering ute kring upphandling/koncession för fiskerelaterade aktiviteter i vallgraven med början 2021, säger hon till Landskrona Direkt.

I beskrivningen som kommunen gått ut med menar ”citadellfiskarna” att de redan uppfyller de flesta av punkterna.
– Vi lär ut hur man fiskar och vi har femton spö att låna ut om det behövts. Gratis dessutom, säger  Igor Lewitas.
Och vem kan informera om Landskrona bättre än oss?, säger en annan av ”gubbarna”.

En annan sak som förvånar Igor Lewitas mycket är att staden säger att Statens Fastighetsverk är med på noterna.
– Det är märkligt. Så sent som i förmiddags ringde en av tjejerna på SFV till mig och undrade hur många parkeringstillstånd vi behöver till nästa år.

– Nu packar vi dock ihop. Allt kommer till ett slut även om det vore trevligare om det skett på annat sätt, avslutar Igor Lewitas.

… nu packar Igor & Co ihop röken och allt som har med Citadellfisket att göra.
Möjligen har Landskrona stad en annan aktör på plats i vår.

Genom åren har “Citadellfiskarna” planterat in tusentals kilo regnbåge i den inre av vallgravarna och skött området. 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser