Kvarteret Morgondoppet får årets stadsbyggnadspris

Än återstår en del utomhus ytor att åtgärda runt kvarteret Morgondoppet. Husen med sin smått unika arkitektur får årets stadsbyggnadspris i Landskrona.
Än återstår en del utomhusytor att åtgärda runt kvarteret Morgondoppet. Husen med sin smått unika arkitektur får årets stadsbyggnadspris i Landskrona.

I samband med Börje Anderssons sista möte som ordförande i stadsbyggnadsnämnden delades årets stadsbyggnadspris ut på tisdagskvällen. I år utsågs kvarteret Morgondoppet i Norra Borstahusen till vinnare.

– Vad kul att höra, säger den tidigare Landskrona BoIS spelaren Thomas Gustafsson, som bor i ett av de av sju passivhusen.

Först en kvalseger och nu detta.
– Landskrona är på frammarsch, säger Thomas Gustafsson som blir uppriktigt glad även åt att det lilla kvarter han nu bor i, alldeles i anslutning till Lill-Olas, prisats.
– Jag har följt framväxten av kvarteret och mitt hus. Det har blivit precis så bra och fint som jag hoppats på. Det är en spännande arkitektur och det ska bli intressant att följa när  mässingsdetaljerna ärjar och smälter samman med den fiskfjällsliknande skiffern.

Det är Teamab som byggt Morgondoppet. Dess VD Roger Jönsson var på plats när bygget tog emot priset av stadsbyggnadsnämnden.
– Det var ett kul besked vi fick. Det har varit ett mycket speciellt bygge, säger Roger Jönsson.

Han är dock inte så värst förvånad.
– Nej, jag är inte överraskad. Det är ett spektakulärt jobb vi utfört. Det sticker verkligen ut, säger han och berättar om utmaningarna.
– Där är så oerhört många detaljer som ska passa in perfekt. Sedan är det speciellt att bygga just där på vintern. Grabbarna ska ha all heder. De har gjort ett fantastiskt arbete.

Något större firande blir det dock inte.
– Nej, det är en vanlig jobbedag imorgon. Då fortsätter vi med att bygga Kvällsdoppen intill.

Byggherre bakom kvarteret Morgondoppet är Emrahus. Företagets VD Robin Berkhuizen bor också på Morgondoppet och det går inte att ta miste på glädjen och stoltheten han visar efter att det står klart att han fått priset.
– Det känns så kul att få leverera nu när staden gav oss en chans, säger han.

 Du tänker liksom utanför boxen. Blev det trots detta som du tänkt och hur är det att bo på Morgondoppet?
– Tack, det tar jag som både en komplimang och gott betyg. Ja, det måste jag verkligen säga att det blev. Jag suttit och skissat och drömt om detta projekt under några år och tittar jag på illustrationen som Jacobson/Pusterla tog fram för projektet och håller det framför färdiga resultatet så är det precis som på bilden och det är verkligen inte en självklarhet i fastighetsbranschen, framförallt inte med så många detaljer och olika fasadmaterial som Morgondoppet. Där har entreprenören Teamab och dess underentreprenörer gjort en fantastiskt insats i samarbete med arkitekterna Jakobson/Pusterla, berömmer Robin Berkhuizen.
–  Jag hade en vision om att husen skulle ta mig tillbaka till den känslan jag hade som grabb när jag hjälpte mamma och min bonuspappa att fiska ute på havet, med vågorna som synliggjorde fiskenäten och den känslan känner jag när jag tittar på husen.

Vad var den största utmaningen med Morgondoppet?
– Det är mycket specialmaterial som till exempel tegelstenarna. Jag, min bror Kim Berkhuizen och arkitekten Marco Pusterla var i Polen i tre dagar för att välja ut rätt lera, temperatur i ugnen (vi kom fram till 1063 grader) och storlek på stenarna. Allt är ritat utan kompromisser från energieffektivitet och estetik och det ställer höga krav på leverantörer, entreprenörer och arkitekter då det många gånger inte är produkter direkt från hyllan. Även alla olika möten mellan materialen ställer väldigt höga krav på utförandet, annars syns misstagen extra mycket.

Har du något nytt på gång i Landskrona?
– Ja, jag har fått möjligheten att skapa ytterligare ett litet projekt några hundra meter upp längs bäcken från Kvarteret Morgondoppet i Landsbyn som jag kallar Morgondoppets vänner – Sockergränden,  med trädgård ner till bäcken. Det kommer att ha en arkitektur som anspelar på Morgondoppet med samma tegelfasader och interiört samma stil med bjälkar i tak, badrum i naturmaterial, platsbyggda kök med mera. I mina ögon är mycket nyproduktion nytt och snyggt men utan själ och det är just den själen och charmen med varm hemmakänsla jag vill skapa i mina projekt. Det häftiga med detta projekt är att Kvarteret Morgondoppet AB:s systerbolag Emrahus AB kommer att bygga LSS-bostäder med samma höga arkitekturnivå precis bredvid och mellan dom blir en snirklig gränd, därav namnet Sockergränden. De kommer även att dela på vissa funktioner som utegym, parkering med mera.

Om du fått bygga ett kallbadhus. Hur skulle de se ut och var hade du placerat det?
 – Oj, det skulle vara en dröm. Jag hade skapat en turistdestination på samma ställe där det gamla låg. Vi har turistdestinationer med Hven och Borstahusen men skulle behöva fler i centrala delarna av staden så fler får upptäcka vårt fantastiska centrum. Rent konceptuellt så hade det haft en herr- och en damavdelning med ordentliga omklädningsrum och duschar. Båda med torrbastu och en turkisk Haman. Ett soldäck emellan med ett japanskt värmebad är ett måste. Jag tänker mig ett alternativt spahotell med klassisk tvagning istället för ansiktsmasker och hot stone massage. 10 – 20 hotellrum med uteplats med utsikt över horisonten och ett nät där man kan ligga och slappa över havets vågor efter en dag i de olika basturna. Vid 4-tiden hör man fiskebåtens klassiska motorljud som levererar dagens fångst som tillagas i den lilla intima fiskrestaurangen på kvällen. Hotell Kallbad och Restaurang Hav, enkelt och okomplicerat.

Om du fått spåna helt fritt kring ett byggprojekt i Landskrona vad skulle du då sätta tänderna i?
– Det skulle varit ett äldreboende med inriktning äldre i kombination med funktionsnedsättning. Personer med funktionsnedsättning blir äldre, väldigt mycket äldre än tidigare. Dagens äldreboende är inte anpassade efter personer med funktionsnedsättning och personalen har inte den kunskapen som krävs. Så ett mindre äldreboende med tjugo lägenheter, alla med egen grön uteplats. Lägenheterna kan trappa sig upp som VM-Bjerget, i Köpenhamn och under har man en mindre simbassäng med höj- och sänkbar botten för säker vattenlek/simning för alla och naturligtvis behagligt varmt vatten. Bassängen kan man hyra ut till babysim på kvällarna och de boende kan hjälpa till med diverse saker efter förmåga och på så sätt få integration och sällskap. Ett större aktivitetsrum för allt från dans till morgongjympa. Högst upp skulle man ha en vinterträdgård med odlingar och umgängesplaster för skönt häng med grannarna.

– Eller varför inte Glamping i Glumslövs backar? Vi behöver visa upp vår vackra stad för att få fler att upptäcka staden och kanske till och med flytta hit och vad är då bättre än att få människor att stanna här en natt eller flera, avslutar Robin Berkhuizen.

Motivering
Syftet med Landskrona stads stadsbyggnadspris är att uppmuntra byggherrar och fastighetsägare att satsa på god arkitektur med en hög estetisk ambitionsnivå.  Så här lyder stadsbyggnadsnämndens motivering:

”Stadsbyggnadspriset i Landskrona 2020 tilldelas ett välutformat mikrokvarter bestående av sju passivhus. Materialvalen kopplar till platsen på ett spännande och utmanande sätt och ger det djärva inom arkitekturen en självskriven kandidat. 

Inspirationen och anpassningen till platsen syns genom valda material och utformning. Det blir tydligt med det våginspirerade taklandskapet, skiffer monterade likt fiskfjäll, balkongräcke påminnande om fisknät och en robust nedervåning i tegel.

Det finns en hög precision vid detaljutformning av plåtarbete, mönstermurning och materialövergångar. Kvarteret hålls samman och omfamnas av en gördel i mässing. Fönstersättningen som är modern och balanserad i fasad ger samtidigt utrymme för en effektiv och funktionell planlösning. Trädgårdarna förbinds med en gemensam passage som ger möjlighet till en praktisk logistik.

Projektet har genomgående även en hög kvalitetsnivå på interiören med exklusiva lösningar och materialval. Kvarteret utmärker sig starkt i sin självständighet trots en fin anpassning till omgivningen.”

Det är mycket specialmaterial som till exempel tegelstenarna.  Foto: Stadsbyggnadsförvaltningen.
Byggherre bakom kvarteret Morgondoppet är Emrahus, arkitekt är Jakobsson Pusterla Architects och byggföretag är Teamab. Foto: Stadsbyggnadsförvaltningen.
Jan Jakobsson (Jakobsson Pusterla Arhictects), Robin Berkhuizen (Emrahus) och Roger Jönsson (Teamab).
Foto: Landskrona stad.

 

Till arkivet