Kelim-mattor ställs ut på museet

Raija Öhrstedt och Anneli Oxestierna visar upp den kanske mest exklusiva mattan på utställningen. Det är en Drak-Soumakmatta från Lesghi-pområdet i Daghestan
Raija Öhrstedt och Anneli Oxestierna visar upp den kanske mest exklusiva mattan på utställningen. Det är en Drak-Soumakmatta från Lesghi-pområdet i Daghestan

På grund av corona så håller man stängt på museet. Men det hindrar inte att man arbetar för högtryck med en ny utställning som ska stå klar när restriktionerna förändras. Utställningen är ett spännande möte med mönster och färg. Det rör sig om en stor samling antika kelimmattor från Mindre Asien.

Det är fyra rum på museets andra våning som kommer att få de nymålade väggarna klädda med exklusiva mattor.
– Det är en stor samling av framför allt Kelimmattor, säger textilkonservatorn Raija Öhrstedt som är med och bygger utställningen.
– Kelimmattor kommer framför allt från Kaukasus, Taurusbergen i Turkiet och i södra och nordvästra Iran. Det är allt från vanliga mattor till golvet till väggbonader eller textiler att sitta på.

Kelimmattorna har sina rötter långt tillbaka i tiden. De flesta som visas på museet är från 1800-talet.
– Totalt har vi 30-35 mattor. En är från slutet av 1700-talet och ett par från början av 1900-talet. Annars är alla från 180-talet, säger Anneli Oxenstierna, museilektor på museet.

När utställningen öppnas för allmänheten vågar inte Anneli Oxenstierna sia om.
– De nuvarande restriktionerna gäller till och med den 13 december. Jag vet dock inte om vi hinner bli klara med allt till dess. Dessutom är det väl troligt att de nuvarande restriktionerna förlängs med tanke på att smittspridningen inte minskat.

Till arkivet