Kommunen kan ha saknat lagligt stöd för att skriva ut p-böter

På måndagen lade Landskrona stad upp en nyhet på sin hemsida med den oansenliga rubriken ”Beslut om förändrad parkeringsdelegation”.  Det hela handlar om att Landskrona tycks ha gjort samma misstag som uppdagades i Helsingborg ifjol – där det skrivits ut parkeringsanmärkningar utan lagligt stöd, hävdade polisen. Nu kan historien var på gång att upprepas i Landskrona.

De stora nyhetskanalerna rapporterade i fjol om Helsingborgs miss med parkeringsanmärkningar. SVT:s plusredaktion hade ämnet uppe i våras. På SVT hade man då tagit fram hisnande uppgifter som talade om 355 000 parkeringsanmärkningar till ett värde av närmare 185 miljoner kronor som saknade lagligt stöd.

I oktober i år påtalade polisen att Landskrona stad inte har ett beslut som tillåter parkeringsövervakning av en extern aktör. I morgon, onsdagen den 18 november, kommer därför teknik- och fritidsnämnden att ta beslut om en så kallad förändrad parkeringsdelegation. Beslutet innebär att en upphandlad aktör kan bedriva parkeringsövervakning åt staden. Parkeringsövervakningen i Landskrona har skötts av Landskrona stads personal i kombination med extern aktör sedan 2010.

– Det är mycket olyckligt att det inte har upptäckts tidigare men staden har agerat i tron om att rätt beslut funnits på plats. Vi har dessutom skickat uppgifter till polisen ett flertal gånger de senaste tio åren med information om vilka personer och företag som utför parkeringsövervakningen. Polisen har inte reagerat på den informationen, säger Christian Dahl, tillförordnad förvaltningschef på teknik- och fritidsförvaltningen, i en kommentar på Landskrona.se.

Securitas, som nu utför uppdraget åt staden, har fått instruktioner om att inte utfärda parkeringsanmärkningar fram till dess att ett nytt beslut är taget. 

Landskrona Direkt söker Christian Dahl för en kommentar.

Till arkivet