Annons

Vädjar om respekt för besöksförbudet

Håkan Strömberg, chef för omsorgen i Landskrona, vädjar om respekt för det införda besöksförbudet på de särskilda boendena.

Samhällssmittspridningen fortsätter att öka.  Även antalet patienter som vårdas för covid-19 på sjukhus ökar i Skåne. I fredags gick man från Region Skånes sida ut och meddelade att äldreboenden där smittan förekommer har blivit fler.
– Vi har fått tre nya smittade konstaterade på samma äldreboendet som vi rapporterat om tidigare där vi fått in covid -19 på boendet, sa Håkan Strömberg, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen sent på fredagseftermiddagen till Landskrona Direkt.

Annons
 

Inledningsvis hänvisade Landskrona stad till patientsekretess när man inte gick ut med vilket boende det rörde sig om när två fall var konstaterade för en dryg vecka sedan. I torsdags omvärderades det och kommunen gick själv ut på sin hemsida och redogjorde för att ett antal personer på Solbackens äldreboende konstaterats smittade. Anhöriga är informerade och boendet är stängt för besök.

– Omsorgsförvaltningen gör allt vi kan för att skydda riskgrupper från covid-19 och har tydliga rutiner för hur vi hanterar smittan. Medarbetare som har symptom, även mycket lindriga, ska stanna hemma och testa sig. Det är viktigt att man är noggrann med sin handhygien och följer de basala hygienrutinerna, säger Håkan Strömberg och betonar vikten av att inte besöka på särskilda boenden som nu infört besöksförbud.
– Jag vill vädja till alla att respektera det beslut som vi temporärt fattat att inte besöka oss just nu. Och av respekt till dem som arbetar hårt ute i våra verksamheter, med att försöka hålla smittan nere eller utanför så mycket det bara går.

Stor efterfrågan på självtest
– Vi har en samhällsspridning och det märks bland annat genom att trycket på självtest är mycket stort. Det är viktigt att tänka på att bara testa sig vid symtom och att man avbokar tiden om man inte hämtar ut sitt test så att någon annan kan få tiden. Dessutom ska man inte använda självtest för att se om man blivit av med viruset, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

På grund av den höga belastningen på testverksamheten, kan Region Skåne för tillfället inte erbjuda provtagning för den som är symtomfri och bor eller har bott med någon som har covid-19. Dessa personer ska alltså inte ta något prov för covid-19.
– Vi jobbar hårt för att utöka testkapaciteten och hoppas snart kunna öppna fler provtagningsställen.

Undantaget är vård- och omsorgspersonal som bor ihop med någon som är bekräftat smittad av covid-19. Region Skåne vill med alla medel säkerställa att smittan inte tar sig in i vård- och omsorgsverksamheter och samtidigt värna om den personal som vårdar människor som är sjuka eller i behov av omsorg. Därför ska den gruppen även fortsättningsvis testa sig, även om de är symtomfria.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser