Annons

Resterkocken är igång

LSR är just nu med och finansierar en tävling som heter Resterkocken. Nu hoppas man på många tävlande ungdomar från Landskrona och Svalöv.

Nu söker LSR kreativa och påhittiga resterkockar i Landskrona och Svalöv. Det är dags för årets Resterkocken – en mattävling för barn och unga som syftar till att minska matsvinnet genom att släppa loss fantasin kring hur rester och varor med kort hållbarhet kan användas.
– Nästan hälften av den mat vi slänger skulle vi faktiskt kunnat äta. Det är inte alls bra, varken för plånboken eller miljön. Resterkocken uppmärksammar att matrester och varor med kort hållbarhet oftast går att använda. Det känns viktigt att öka kunskapen kring matsvinn, våga smaka och lukta på maten innan den slängs. Vi utmanar även barn och unga att vara kreativa i köket. Kan den bruna bananen användas i en kaka och kan skrumpna äpplen skivas och torkas till goda snacks? Vi har tidigare år sett fantastiska bidrag, säger Mimmi Sjögren Richt, kommunikatör LSR.

Annons
 

Så här går tävlingen till:
Laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Vem kan tävla?
Barn och unga i grundskolan kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

Fina priser:
Första pris i år är 10 000 kronor till klasskassan och andra pris 3 000 kr till klasskassan. Pris 3-24:e pris vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket).

Tävlingsperiod:
Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2020.

Vinn med hjälp av hjärtröster
Ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr) tilldelas det tävlingsbidrag som fått flest hjärtröster! Dela länken till ert bidrag med föräldrar, vänner och andra elever på skolan för att få så många röster som möjligt.

Jury:
Sandra Mastio
Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och är programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT. Sandra är aktuell i “decenniets mästerkock” på TV4 i höst.

Malin Broman
Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs.

Erik Andersson
Erik, bördig från Landskrona, driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. Vinnare av bland annat Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris.

Visste du detta om matsvinn:
• De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
• Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Om Resterkocken:
Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från LSR, Sysav, NSR, NÅRAB och VIVAB samt Svenljunga och Kristianstad.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser