Fackklubb lägger ner

Anna Fernebro, är avdelningsordförande IF Metall Nordvästra Skåne och hon ser fram emot fackföreningens 10-årsjubileum.
Anna Fernebro, är avdelningsordförande IF Metall Nordvästra Skåne och hon tänker sätta hårt mot hårt när det där dags för fackliga förhandlingar med
Anna Fernebro, är avdelningsordförande IF Metall Nordvästra Skåne och hon ser fram emot fackföreningens 10-årsjubileum.
Anna Fernebro, är avdelningsordförande för IF Metall Nordvästra Skåne och hon tänker sätta hårt mot hårt när det där dags för fackliga förhandlingar med Hitachi ABB Power Grids.

För drygt ett år sedan bildades en IF Metallklubb på Hitachi ABB Power Grids i Landskrona. Nu väljer dock klubben att lägga ner igen. Anledningen är, enligt Industriarbetarnas tidning Dagens Arbete, att de känner sig trakasserade och motarbetade av företaget.

På fabriken i Landskrona arbetar ett 30-tal personer med att tillverka kylsystem. Dessa företräddes tidigare av IF Metalls avdelning Nordvästra Skåne. En klubb bildades men nu slår man igen efter bara drygt ett år. Enligt avdelningens  ordförande Anna Fernebro, trodde nog företaget att förhandlingarna skulle bli enklare med en klubb på företaget istället förr att förhandla med IF Metalls avdelning Nordvästra Skåne.
– De hoppades nog att de skulle kunna köra över en fackklubb lite lättare. Att de skulle kunna få göra som de ville. När de förstod att det inte gick att dribbla hursomhelst med klubben så började de att motarbeta den istället, säger hon till tidningen.

Från företagets sida säger man dock att man alltid verkat för goda relationer mellan parterna.
– Hitachi ABB Power Grids har ambitionen att alltid verka för goda relationer med våra fackliga partner och vi följer alltid grundläggande fackliga rättigheter. I detta fall har vi, med stöd av Teknikföretagen, genomfört ett antal centrala MBL förhandlingar med IF Metall där vi tyvärr inte har kommit fram till någon gemensam lösning. Detta kan naturligtvis ha upplevts frustrerande för IF Metall och medverkat till att de känner att de inte får gehör för sina sakfrågor, skriver företagets kommunikatör Malin Estelli.

Enligt Dagens Arbete ska det även ha förekommit personliga angrepp från företaget mot de fackliga företrädarna.
– Däremot tillbakavisar vi påståendet att det lokala facket har motarbetats på ett föreningsrättskränkande sätt och att det ska ha förekommit händelser där förtroendevalda angripits personligen. Vi har ett fortsatt gott samarbete med den lokala tjänstemannaklubben och arbetet mot IF Metall fortsätter också, men med andra företrädare, skriver Malin Estelli.

Anna Fernebro är upprörd.
– Det är sorgligt det som har hänt. Men arbetsgivaren ska inte tro att vi är slagna på något sätt. Som vi säger i vårt uttalande: ”Vi är många som kan ta över den fackliga verksamheten på plats och så kommer att ske.”.

Läs artikeln i Dagens Arbete

Till arkivet