Coronapandemin stoppar inte miljölektioner

Eleverna (bild 1) Katarina Cvijetinovic, Lina Ahmad , Zainab Al-Faraijy och Amra Asani som går i klass NA18 på Öresundsgymnasiet jobbade med ett projekt som handlar om hur man kan sprida kunskap och engagemang för miljöfrågor i Coronatider.
Eleverna Katarina Cvijetinovic, Lina Ahmad , Zainab Al-Faraijy och Amra Asani som går i klass NA18 på Öresundsgymnasiet presenterade  ett projekt som handlar om hur man kan sprida kunskap och engagemang för miljöfrågor i Coronatider vid miljökonferensen CEI2020 Indonesia. Foto: Privat.

Sedan flera år tillbaka rapporterar vi genom Karin Warlins, lärare på Öresundsgymnasiet i Landskrona, försorg om den årliga internationella miljökonferensen CEI. Nyligen gick CEI2020 Indonesia av stapeln med deltagande från Landskrona.
–  För första gången någonsin hölls konferensen digitalt, meddelar Karin Warlin.

Katarina Cvijetinovic, Lina Ahmad, Zainab Al-Faraijy och Amra Asani från klass NA18 på Öresundsgymnasiet har jobbat med ett projekt som handlar om hur man kan sprida kunskap och engagemang för miljöfrågor i  Coronatider.
– Något som passade utmärkt att redovisa under CEI2020 Indonesia, säger Karin Warlin.

Gymnasisterna från Landskrona redogjorde och förklarade problemen med plastnedskräpning.
– Zinab och  Amra har varit mycket aktiva i  skolans Grön Flagg-grupp. De berättade om olika digitala sätt som Grön Flagg-gruppen använt sig av.  Tjejerna berättade också om Young Masters Programme, internetkursen om hållbar utveckling som de och deras klasskamrater just nu genomför på Öresundsgymnasiet.

Miljökonferensen pågick under en veckas tid  och elever, lärare, tjänstemän och forskare från sammanlagt 17 länder deltog i år. Förutom redovisningarna genomfördes workshops, diskussioner, ledarskapsutbildning, en baktävling (!) och tiominutersföredrag där blanda annat Vildana Basic från Landskrona och svenska delen av Caretakers höll ett av föredragen.

Luciatåg visades upp
Trots att årets konferens hölls över nätet så fanns den återkommande och uppskattade punkten ”cultural performance” kvar även i år.
– Våra elever hade klippt ihop en film om luciafirande, men det blev också indonesisk dans, rysk folkdans, gamelanorkester, malawisk dans, mexikansk skönsång och mycket, mycket mer, intygar Karin Warlin.

 – Efter sju fullspäckade konferensdagar/kvällar ovanpå de vanliga skoldagarna var vi alla fem från Landskrona fullständigt utmattade, men mycket nöjda med hela  konferensen. Det var den indonesiska CEI-grenen tillsammans med ungdomar som tidigare deltagit i flera CEI konferenser( Alumni)  som  organiserade allt via TEAMs och det var verkligen förbluffande hur väl allt det tekniska flöt på trots tidsskillnader, skillnader i  uppkopplingskapacitet i digital vana med mera, säger Karin Warlin som nu blickar fram mot nästa års miljökonferens.

– Coronapandemin har satt stopp för mycket detta året, men inte för CEI2020 och vidareutvecklingen  av internationellt miljöutbildning och nätverkande kring hållbar utveckling, avslutar hon entusiastiskt.

Karin Warlin är ordförande i Caretakers of the Environment Sweden och lärare på Öresundsgymnasiet i Landskrona. Här syns hon i nedre högra hörnet när hon chattar med kollegor från hela världen under miljökonferensen. Foto: Privat.
Direkt från Öresundsgymnaiset till elever och lärare från 17 länder världen runt. Foto: Privat.

Till arkivet