Annons

Exklusivt skivsläpp på Galleri Direkt på Kulturnatten

Förutom en 180 grams svart vinylskiva innehåller boxen sex stämplade och signerade konsttryck av Thomas H Johnsson samt textblad och en ekologisk tygkasse med tryck. Alla sex låtarna kommer att göras tillgängliga på Spotify. Således bör Boxen främst betraktas som ett konst- och samlarobjekt i en begränsad upplaga.

Carl-Martin “Sture Allén den yngre” Vikingsson är tillbaka. På kulturnatten släpper han en ny skiva. Skivsläppet äger rum på Landskrona Direkts redaktion. Och naturligtvis bjuder Sture på ett par låtar från den nya plattan.

Annons
 

Det är dock betydligt mer än en vinylskiva med sex nya låtar som släpps. I boxen finns bland annat sex printar av fotokonstnären Thomas H Johnsson. Det gäller också att passa på om man vill köpa konstprojektet som de båda kallar boxen för. Den ges endast ut i 261 exemplar.
– Vi ville göra något speciellt tillsammans. Men jag vill tillägga att musiken naturligtvis kommer att finnas på bland annat Spotify och anda streamingtjänster, säger Sture till Landskrona Direkt.

I början av 2000-talet slog Carl-Martin “Sture Allén den yngre” Vikingsson igenom som sångare i det politiska reggae- och hiphopbandet Svenska Akademien från Landskrona. Sedan lämnade han turnélivet och hamnade – genom uppdraget som pressekreterare för regeringen – nära Sveriges yttersta makt. Nu återvänder “Sture Allén den yngre” till musiken.

Nya soloskivan “Det Bortglömda Sverige” är en inflyttad stockholmares resa tillbaka till platsen där allt började. Platserna som sällan finns med i huvudstadens dagliga politiska och kulturella diskussioner. Småstäderna.
– Skitsaker i Stockholm blir till riksnyheter. Men när hela städer flyttas i andra delar av landet är det tyst. Inte konstigt att många människor i Sverige upplever den kulturella noblessen som irrelevant och alltför självupptagen. Och kanske är det heller inte så märkligt att beslutsfattarna har svårt att få människor med sig, säger Sture.

– Många i Stockholm verkar ha bilden av att alla som inte lever i en storstad eller universitetsort lever på nån jävla fjälltopp. Fastän landets allra flesta människor bor i små och mellanstora städer. När man turnerat genom Sverige, som jag gjort, blir det uppenbart att livet pågår fullt ut i avkrokar och mindre samhällen. Därifrån har jag hämtat mycket av skivans innehåll och tematik, fortsätter han.

Textmässigt är nya skivan betydligt mindre politisk än tidigare. Mer självbiografisk och berättande. Musikaliskt är den ett samarbete med flera olika musiker och producenter. Bland annat med bluegrass-bandet Hillfillies, med enbart kvinnliga medlemmar, och i tolkningen av låten ”Musik” gästar Johan ”Zilverzurfarn” Zachrisson från Dag Vag.

Att Thomas H Johnsson är med i projektet är inte konstigt. De båda känner varandra sedan länge och har arbetat tillsammans tidigare. Han tvekade inte när Sture hörde av sig.
– Jag är väldigt förtjust i det fysiska. Taktilitet. Och när det stod klart att Sture skulle producera en vinylskiva var det – utöver att jag kan identifiera mig med hans material – självklart för mig att arbeta med musikens visuella gestaltning, inflikar Thomas H Johnsson, och fortsätter.
– Alla sex låtarna kommer att göras tillgängliga på Spotify inom kort. Således vill jag förtydliga att Boxen främst ska betraktas som ett konst- och samlarobjekt i en begränsad upplaga, upprepar Thomas H. Johnsson.

Releasefest på Galleri Direkt 
Releasefesten av boxen kommer att arrangeras under kulturnatten den 29 oktober på Galleri Direkt. Förutom signering och bildvisning har Sture lovat att premiärspela några låtar från skivan.
– När jag skrivit låtarna har jag haft två saker i huvudet. Jag vill tänja mina egna gränser. Skeva ur och hitta nya grepp. Komma bort från pekpinnar. Länge var jag noga med att höra hemma i det alternativa, jag kommer ju från punken, men har idag lättare att erkänna för mig själv att jag alltid älskat hitlåtar. Jag menar, den allra första låten jag kunde utantill och mimade till, var Änglahund med Hasse “Kvinnaböske” Andersson, berättar Sture.

– Skivan handlar om saker jag kände mig tvungen att sätta ord på, saker jag behövde reda ut, på ett personligt plan. Det är död och saknad. Men också kärlek och frustration. Eftersom jag själv är uppväxt i en småstad men numera är bosatt i Stockholm har jag båda perspektiven. Kalla det erfarenhet. Och fastän jag är hemma i Landskrona ganska ofta, är det som att komma till en annan värld, till det bortglömda Sverige, säger Sture.
– När jag kommer hit så kan jag börja gråta. Det händer så mycket när jag är i Stockholm. Ta bara denna lokalen, säger han och ser sig om i rummet som inhyser Landskrona Direkt och Galleri Direkt.
– Här har jag varit mycket och inte allt för länge sedan. Men då såg det helt annorlunda ut. Jag var med om samma känslor när jag går förbi Tuppaskolan. Jag gick i tvåan där innan de stängde och byggde om till lägenheter. Där hade jag många minnen. Just det. Det handlar mycket om minnen. Man kanske börjar bli gammal, säger han och skrattar.

Hur som helst så hälsar han alla välkomna till releasefesten på Galleri Direkt torsdagen den 29 oktober. Thomas H. Johnsson tycker att det är tanklöst av Landskrona stad att arrangera Kulturnatt och karneval samtidigt.
– Jag visste inte att man medvetet samarrangerar karnevalen med Kulturnatten. Något mer omdömeslöst har jag svårt att tänka mig. Och om inte denna olyckliga blamage korrigeras och om det inte införs en uttrycklig distinktion tvingas jag dessvärre överväga att ställa in min medverkan, säger Thomas H Johnsson.  

Håkan Karlsson är en av galleristerna, tillika ansvarig utgivare för Landskrona Direkt.
– Risken finns att många vill komma. Därför kommer vi att ha ett begränsat antal platser och värdar i dörren som håller räkning på besökarna, säger Håkan Karlsson.

OBS! Då kulturnatten är inställd så senareläggs detta arrangemang.

Provlyssning i Thomas H Johnsson ateljé. Den uppmärksamma bildläsaren noterar kontaktkartan (på hyllan i bakgrunden) med pressbilderna från lanseringen av Svenska Akademiens ”Tändstickor för mörkrädda”.

Carl-Martin “Sture Allén den yngre” Vikingsson blir berörd av förändringarna som sker i Landskrona. Han har många minnen från bland annat Galleri Björne som nu heter Galleri Direkt.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser