Annons

Populära profiler fick minnesstenar

Gunlög Stenfelt läser motiveringen till Anders Hildings minnessten. Hans dotter Kyoko Hilding lyssnar och önskade att pappa hade fått närvara. Den ikoniske Landskronafotografen gick bort i april. I bakgrunden syns den andre mottagaren av en minnessten, Åke Jönsson journalist, författare och historiker.  Till höger i bild projektledare Bo Wikström som bland annat berättade om bakgrunden till Landskronas walk of fame.

Om det vid något tillfälle höjts på ögonbrynen för styrgruppens utvalda till minnesstenar på Landskronas walk of fame, så var så inte fallet i lördags. De två journalistprofilerna Åke Jönsson och nyligen bortgångne Anders Hilding orsakade rent av lite huvudbry för arrangörerna då folksamlingen utanför femtiopersonersavspärrningen vida översteg Folkhälsomyndigheternas rekommendation och att cirkulera var inte att tänka på när två älskvärda Landskroniter skulle hedras.

Annons
 

På plats på podiet var Kyoko Hilding (Anders dotter) och Åke Jönsson tillsammans med projektledare Bo Wikström och kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt. Nedanför stod Sven Pettersson och dokumenterade ceremonin. Se hans film här nedan.
– Trots att pappa flyttade ifrån Landskrona på 90-talet (till England) så fanns hans hjärta alltid kvar i Landskrona, intygade Kyoko Hilding.

Åke Jönsson valde att tillägna sitt tacktal till föräldrarna Karin och Einar Jönsson för att han fått den chans de själv inte fick, att studera.

Pristagarna till en sten på Landskronas walk of fame utses gemensamt av stadens frimurare och två Rotaryklubbar.

Anders Hilding 1931-2020.
En mc-olycka och en rejäl benskada ledde till att landskroniten Anders Hilding började fotografera. Han fotograferade omgivningarna på Öster, där han växte upp, byggde ett labb på vinden, och blev lärling hos en fotofirma i Landskrona. Sin utbildning fick han i Hamburg, och 1954 såg Studio Anders Hilding dagens ljus. Då inleddes hans mångåriga dokumentation av Landskrona. Han fotograferade allt som hände i stan under de kommande decennierna och hans uppdragsgivare var den handfull tidningsredaktioner som fanns i Landskrona. Han var också verksam som industriell kommersiell fotograf med uppdrag från företag och industrier. Anders Hilding var mycket sport- och konstintresserad, han startade både en bågskytteklubb och en judoklubb i Landskrona, han spelade vattenpolo, var sportdykare och under många år var han ordförande i GF Idrott. I 30 år var han med i styrelsen för Landskrona Konstförening, flera år som dess ordförande. 1992 flyttade han och hustrun Eva till England och all den dokumentation som fanns i hans arkiv gick över till kommunen där den nu finns digitaliserad i museets Minnesbank. Anders Hilding tilldelades kommunens hedersmedalj 1993, och 1982 utsågs han till ”Årets  Landskronit”.

Åke Jönsson född 1949 i Landskrona och har varit sin stad trogen och därmed en äkta landskronit. Åke är fil. kand. historiker och författare och har varit anställd på Sydsvenskan mellan åren 1976-1989 som redaktör, nyhetschef, redaktionssekreterare och sportchef. Han driver sedan 1989 ett eget företag främst som författare av kulturhistoriska verk. Åke som skrivit en stor mängd böcker närmare bestämt 28 stycken, tilldelades Svenska Idrottshistoriska Föreningen pris 2003 och är invald i Sveriges Författarförbund. Han har genom sin livsgärning spridit kunskap och glans över Landskronas kulturella, historiska och sportsliga händelser.

Se Sven Petterssons film från årets ceremoni.

Motivering Åke Jönsson:
“Åke Jönsson, framstående historiker, författare och journalist. Han är född, uppvuxen och bosatt i Landskrona. I skrift har Åke sett det som sin livsgärning att dokumentera allt från Landskronas äldre historia till nutid. I flera böcker som Åke skrivit skildrar han också idrotten, från förr till idag. Det har bland annat blivit flera böcker om Landskrona BOIS samt om konsten ”Att ro med åror” där han berättar om Landskrona Roddklubb. Ja, på den vägen har det blivit närmare 30 böcker. Säkert kommer det fler. Sedan ett par år tillbaka arbetar Åke som redaktör för ”Blå Boken”, en bok om svensk idrott. Här har Åke, som varit staden trogen skaffat sig möjligheten att sätta sin personliga prägel på vad som skrivs om svensk idrott. Han är således en riktig Landskronaambassadör.” Foto: Nicolle Nordgren Meckenhäuser

Motivering Anders Hilding: “Anders Hilding, var en person som många Landskronabor minns med värme, främst genom hans fantastiska bilder. Han växte upp bara ett par hundra meter från den plats som vi står på idag. Anders var redan som ung mycket sport- och motorintresserad och syntes i många idrottsliga sammanhang. Anders Hilding är ändå mest känd, som stadens stora fotograf och hans bilder spreds ofta vida omkring. Med kameran som arbetsverktyg for Anders runt och dokumenterade det mesta som hände i staden. Bland hans uppdragsgivare fanns tidningsredaktioner, konstföreningar och kommersiella företag. Anders var dessutom en mycket uppskattad familjefotograf. Glädjande för oss i Landskrona lever många av hans bilder vidare och kan ses på Landskrona museum. Han var således en riktig Landskronaambassadör.” Foto: Nicolle Nordgren Meckenhäuser.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser