Annons

Smittspridningen av covid-19 ökar i Skåne

Ökad smittspridning riskerar försena vårdens återhämtning. Detta bekymrar bekymrar regiondirektör, Alf Jönsson som uppmanar alla skåningar att tänka efter före.

Smittspridningen av covid-19 ökar nu i Skåne. Det riskerar att åter öka belastningen på sjukvården. Detta bekymrar regiondirektör, Alf Jönsson som uppmanar skåningarna att hjälpas åt att hålla smittspridningen nere.

Annons
 

– Kom igen nu, skåningar! Vi måste alla hjälpas åt att hålla i detta. Alla måste vara medvetna om att det inte går att leva som vanligt en tid framöver. Speciellt inte nu när smittspridningen åter ökar, säger han.

Kurvorna pekar uppåt
Efter en sommar med väldigt låg smittspridning har kurvorna åter börjat peka uppåt i Skåne. Den senast veckan har det i snitt registrerats cirka 60 nya covidfall om dagen. Smittspridningen sker i huvudsak i åldersgruppen 19-49 år men även bland äldre syns nu en svag ökning. Än så länge är det få patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 i Skåne, men det kan snabbt ändras om smittspridningen i samhället fortsätter att öka.

Komma ikapp
Och att hålla smittspridningen nere är viktigt inte minst för att sjukvården ska ha en chans att komma ikapp. När de skånska sjukhusen i våras tvingades ta emot ett stort antal covidpatienter blev det nödvändigt att skjuta upp och pausa mycket av den vanliga vården.

Region Skåne har nu påbörjat arbetet med att öppna verksamheter som satts på paus och ge behandling till patienter som tvingats vänta. Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, varnar för att det arbetet kan äventyras om smittspridningen åter tar fart.
– Om vi inte tillsammans löser detta och följer de väldigt enkla rekommendationerna kommer vi att få en belastning på sjukvården. Och det innebär att de patienter som behöver vård inte får tillgång den vård vi tycker att de ska ha, säger hon.

Fundera över sina val
Alf Jönsson instämmer och vädjar till alla skåningar att hålla sig till de numera välbekanta rekommendationerna och fundera över sina val i vardagen:
– Tänk efter innan. Och det gäller i alla lägen som, ska jag gå på den där festen, ska jag vänta på nästa buss eller kan jag välja att jobba hemma.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser