Annons

Fuskåkandet ökar på bussar och tåg

Skånetrafiken ser en trend av att fler reser utan biljett just nu.

Vid civila kontroller under september saknade i snitt sex till sju procent giltiga biljetter. Därför vill Skånetrafiken nu lyfta frågan om vikten av köpa biljett när man reser med bussar och tåg.

Annons
 

Fram till i juli fokuserade Skånetrafikens biljettkontrollanter på att räkna resenärer och rapportera om eventuell trängsel på bussar och tåg. Sedan dess har antalet ökat successivt till att nu ligga på ungefär 6000 kontroller per dygn på vardagar.

– Varje biljettköp räknas för oss. Särskilt under rådande omständigheter när vi har tappat nästan 40 procent av våra resenärer och då också en stor del av våra intäkter. Vi finansieras av både biljettintäkter och stöd från Region Skåne och därför är det viktigt att alla som reser med oss har en giltig biljett, säger Mikael Thomasson, chef försäljningsuppföljning på Skånetrafiken.

Skånetrafikens biljettkontrollanter gör både uniformerade och civila kontroller på bussar och tåg. Det bästa måttet på hur många som reser utan giltig biljett fås vid civila biljettkontroller. Under september har de civila kontrollerna fokuserat på stadsbussar och andelen som saknat en giltig biljett har varit cirka 6 till 7 procent.

Normalt sett brukar den siffran vara mellan 1,5 och 2 procent. Den statistiken ger bara en ögonblicksbild men är en indikation om att andelen som struntar i att köpa biljett har ökat under coronapandemin.

– Den stora majoriteten som reser med oss har en giltig biljett men de indikationer vi har fått är att fler just nu struntar i att göra rätt för sig när de reser med oss. Vi har ännu ingen exakt statistik men vi fortsätter att göra kontroller och arbeta proaktivt, säger Mikael Thomasson.

Just nu fokuseras kontrollerna till stadsbussar i Lund, Malmö och Helsingborg.

Biljettkontrollanterna har anpassat sitt arbete med tanke på den pågående coronapandemin. Till exempel jobbar de främst i mindre grupper och ska enbart göra kontroller om det kan göras på ett tryggt och säkert sätt utan risk för trängsel.

Fakta biljettkontroller
Biljettkontrollerna görs av företaget Avarn Security AB på uppdrag av Skånetrafiken.
Under 2019 gjordes det 3,5 miljoner biljettkontroller.
Andelen utan giltiga biljetter var mellan 1,5 och 2,0 procent.
Skånetrafiken räknar med att det finns ett visst mörkertal och att den verkliga siffran för hur många som reser utan giltig biljett är något högre.
Den som reser utan giltig biljett får en tilläggsavgift på 1000 kronor.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser