Mästargrafik ställs ut på Pumphuset

Ole Larsen har curerat Pumphusets utställning som har vernissage på lördagen. Modernt och fräckt är det.
Ole Larsen har curerat Pumphusets utställning som har vernissage på lördagen. Modernt och fräckt är det.

Imorgon, lördag är det vernissage i konsthallen på Pumphuset. Det är hela tolv konstnärer från Sverige, Norge och Danmark som är representerade i en samlingsutställning, Under stor press 2.0 – mästargrafik från Ateljé Larsen i Helsingborg, som kommit till i och med corona.

Arrangerande Borstahusens Konstförening tog sig en rejäl funderare tidigare i år gällande höstens utställningar.
– Genast dök Ole Larsen som driver Ateljé Larsen i Helsingborg upp i våra tankar. Han har vi haft mycket att göra med under åren. Och på den vägen är det, säger konstföreningens ordförande Lennarth Cronsell och Ole Larsen tar vid.
– Vi funderade då på vad vi skulle hitta på. Och såhär blev det, säger han och blickar ut över konsthallen.

På väggarna hänger olika typer av media i såväl färg som svartvitt.
– Alla konstnärer har med fyra eller sex verk. Vi tyckte det skulle bli en spännande och tilltalande hängning. Vi ville hitta en balans trots att det är tolv konstnärer som är representerade, säger Ole Larsen som curerat utställningen.
– Och inget är inramat. Vi har valt att denna gång hänga ark med klämmor. Det ger en speciell upplevelse.

Och visst blev det bra. Det är fräscht och modernt. Och roligt.
– Humor är oerhört viktigt i konsten. Vi vill att besökarna ska ha ett leende på läpparna när de sett utställningen, säger Ole Larsen.

En av utställarna är på plats när Landskrona Direkt får en förhandstitt. Det är Erich Hörtnagl som även ställt ut på Galleri Gamla Staden under den nyss avslutade fotofestivalen.
– Men detta som hänger här är helt nytt. Det är aldrig visat förr, säger han och ler.
Hans verk är en blandning av fotografi och måleri
– Jag blev inspirerad efter ett besök på naturhistoriska museet i Wien, säger konstnären.
– Man kan se sambandet mellan djur. Sätter man vingar på en fisk så blir det en fågel och dettsamma gäller om man sätter fenor på en fågel. Då blir det en fisk, säger han och visar på sina verk.

Övriga konstnärer som är representerade är Lennart Aschenbrenner, Frank Brunner, Ann Edholm, Jan Håfström, Olov Christopher Jenssen, Clay Ketter, Kristina Matousch, Adam Saks, Astrid Sylwan, Lotta Melin och Lone Recht.

Ole Larsen kommer att närvara under vernissagen mellan klockan 12.00 och 16.00 på lördagen. Det blir dock inget konstsamtal.
– Eftersom vi följer alla restriktioner så kommer besökare att slussas in i grupper om 20 åt gången. Det hade inte funkat om vi haft tolv konstnärer i hallen, säger Lennarth Cronsell.

Utställningen pågår till och med den 1 november.

Erich Hörtnagl är en av de tolv konstnärerna som är representerade i samlingsutställningen.
Till arkivet