Annons

Trafik skapar oro i idyll

Trots skyltar, såväl vid koloniområdets infart som på ett flertal ställen inne i gångarna, kör många fram bilen till sina kolonier trots att man inte får.

Koloniområdena är på många vis en idyll och kolonilivet är allt som oftast en lisa för kropp och själ. Dock kommer inget gott utan att något ont följer på. På Larvis koloniområde har man problem med biltrafik i de smala gångarna.

Annons
 

Sommaren övergår som bäst till höst och träden och björnbärsbuskarna är fyllda med naturens godis. Larvi koloniområde är inget undantag.
– Här är fantastiskt. Här möter man alla årstider i verkligheten. Det är ett härligt skådespel, säger  Lisbeth Andersson, ordförande i Larvi Koloni & Fritidsförening och berättar om några av många aktiviteter.
– Vi har haft tipspromenader med Föreningen HjärtLung och på söndag har vi loppis och marknad vid klubbhuset. Där kommer att säljas allt från frukt och grönsaker till vanliga loppisprylar.

Det finns dock smolk i glädjebägaren. Biltrafiken i de smala kolonigångarna är tät och nu vädjar Lisbeth Andersson och hennes styrelsekollega Ann-Marie Atteryd till bilisterna att respektera reglerna som gäller innan det händer någon allvarlig olycka.
– Här cyklar och springer barn in och ut ur stugor och gångar. Jag har själv min stuga på ett hörn till Körsbärsstigen och där kommer ofta bilar i sådan fart att de inte skulle ha en chans att stanna om något barn kommer farande. De farthinder vi fått ut hjälper bara till en del. Många gasar på när de kör mellan farthinderna, säger Ann-Marie Atteryd.

Hastigheten, om man av någon anledning måste köra, är begränsad till tio kilometer i timmen. Men många kör fortare än så. Många väljer också att ställa sig utanför sina respektive kolonier för att fika eller något annat. Men till den typen av besök har vi parkeringsplatser, säger Lisbeth Andersson.

De båda betonar att man gör så mycket man kan för att förhindra trafiken.
– Vi får ju inte sätta böter. Men vi har färdiga lappar som vi sätter på vindrutorna. Men det verkar inte hjälpa i en del fall, säger Lisbeth Andersson.

Annars råder en härlig stämning i det lummiga området, trots den senaste tidens turbulens gällande BDT-filter.
– När vi vet exakt vad som gäller så ska vi tillsammans med de andra koloniföreningarna att försöka handla upp allt på ett bräde, säger ordföranden.

Styrelseledamöterna Ann-Marie Atteryd och Lisbeth Andersson vädjar till bilisterna att ställa bilarna på parkeringarna.
– Det vore förfärligt om det händer en olycka. Jag har min stuga på ett hörn och jag känner mig orolig trots att här finns ett farthinder, säger Ann-Marie Atteryd.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser