Tjejfotbollen på frammarsch

Therese Sjögran är sportchef i FC Rosengård. På onsdagen gästade hon BoIS tjejfotboll.
Therese Sjögran är sportchef i FC Rosengård. På onsdagen gästade hon BoIS tjejfotboll.

Allt fler unga tjejer hittar ut till idrottsplatsen. Anledningen stavas fotboll. Det är BoIS som börjar få fart på tjejfotbollen. I veckan besöktes ett träningspass med tjejerna som är födda 2012 och 2013 av ingen mindre än FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran och Håkan Wifvesson, ordförande i samma förening. Imorgon, lördag är det match.

Landskrona BoIS bildades 1915, alltså för 105 år sedan. Men det är först i år som klubben startat ett lag för tjejer.
– Jag tycker att det var på tiden att vi blev en förening för hela befolkningen, säger Tobias Celedon, akademichef i BoIS.

När Therese Sjögran och Håkan Wifvesson besökte Landskrona IP på onsdagen var det laget med tjejer födda 2012 och 2014 som gästades.
– Det är vårt enda tjejlag som spelar i serie. De är 14 spelare i den truppen, säger Tobias Celedon.
– Sedan har vi även ett knattegäng på 24 spelare och de är födda 2014 och 2015. Målet de närmaste åren är att ha 100 tjejer i spel.

Therese Sjögran, som spelat hela 214 landskamper, vilket är fler än vad någon manlig fotbollsspelare i världen gjort, hade först ett litet snack med tjejerna innan träningen drog igång. Naturligtvis deltog hon i såväl uppvärmning som spel på två mål.
– Det är lika kul och inspirerande som viktigt att vara med på sådana arrangemang. Vi måste alla hjälpas åt. Och kan jag bidraga till att BoIS får fler flickor i träning så kommer jag gärna och hjälper till, säger fotbollsstjärnan.

Och det syntes på tjejerna att de var taggade.
– Sånt här är jätteviktigt. Det lyfter tjejerna enormt och dessutom lockar detta till att fler vill börja spela fotboll, säger Teuta Azemi ansvarig för tjejfotbollen i Landskrona BoIS.

Mikael Jönsson är VD för HSB Landskrona. Han tvekade inte att avsätta sponsorpengar direkt till tjejfotbollen.
– Jag har sagt det innan och jag säger det igen. Vi bygger inte bara bostäder till halva befolkningen. Därför vill vi öronmärka en del sponsorpengar till tjejfotbollen. Jag hoppas att fler företag hoppar på, säger han samtidigt som han bevakar träningen.
– Jag känner FC Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson sedan tidigare. Därför kändes det naturligt att slå honom en signal. Vi behöver såväl draghjälp som goda råd. Och är det någon som kan ge goda råd om att starta upp tjejfotboll så är det Håkan och Therese.

Imorgon, lördag, klockan 10.00 har tjejerna match på någon av idrottsplatsen konstgräsplaner.
– Dit kan man komma för att se tjejerna spela fotboll eller om man vill veta mer om träningstider med mera, avslutar Tobias Celedon.

Här kan du anmäla ditt intresse om du vill testa på att träna och spela med tjejlaget eller något annat lag i BoIS.

Teuta Azemi är ansvarig för tjejfotbollen i BoIS.
Teuta Azemi kör taktiksnack med tjejerna inför onsdagens träningspass. Allt under Therese Sjögrans vakande öga.
BoIS tjejer födda 2012-2013 hade fint besök på onsdagen. I bakre ledet står Mikael Jönsson, VD för HSB Landskrona, Håkan Wifvesson, ordförande i FC Rosengård, Tobias Celedon, akademichef på BoIS och Teuta Azemi, ansvarig för tjejfotbollen i BoIS.

Till arkivet