Annons

Råbiff á la den glade kocken

Råbiff på Poul W Lorenzens vis.

Poul W Lorenzen är tillbaka. Denna gången dock ej vid spisen. Idag serverar han oss receptet på en råbiff med picklade grönsaker och kryddmajonnäs som tillbehör.

Annons
 

– En råbiff är något av det godaste som man kan äta och så är det ju “rawfood” som vissa påstår är nyttigt, för att inte tala om att du slipper använda spisen så du spar el och dessa pengar lägger du på att köpa ett bra kvalitetskött, säger Poul W Lorenzen och rekommenderar malt innanlår av oxe för ändamålet,
– Detta då det inte innehåller något fett.

– Innanlår är dessutom billigare än oxfilé som vissa recept säger man skall använda fast det är lika gott till denna rätt. Be slaktaren eller er mataffär att mala köttet åt er beställ någon dag innan men ät råbiffen samma dag som ni hämtar köttet, poängterar Poul W Lorenzen.
Poul W Lorenzen väljer denna gång att krydda sitt malda kött med Worchestershire sauce, tabasco, dijon senap, konjak eller brandy, vitlök, salt och peppar.
– Lämpliga tillbehör tar man efter tycke och smak. Jag föreslår picklade grönsaker, sardeller, kapris, krasse, persilja, kapris, kryddmajonnäs.

Klassisk råbiff serveras med följande ingredienser:
Tärnad lök, kapris, tärnad saltgurka, tärnade rödbetor, riven pepparrot, dijon senap och rå äggula.
– Dekorerar du toppen av råbiffen med kaviar och lägger äggulan i mitten så heter råbiffen Lejonmat. Njut och experimentera med denna goda rätt där ni har något inlagt, något stark, något knaprigt, något sött och något salt till det lena och mjuka köttet.

Picklade grönsaker
Koka en ett-två-tre lag på följande saker:
1 dl ättiksprit, 2 dl strösocker, 3 dl vatten, 1 tsk salt, en knivsudd peppar, eventuellt 3 lagerblad.
När lagen kokar tillsätt grönsaker.
Rödlök, tomat, smågurkor eventuellt svamp, allt skuret i lagom bitar.
När grönsakerna läggs i den kokande lagen kan man stänga för värmen och flytta grytan från plattan men behåll locket på.
Grönsakerna bör göras i god tid i förväg och serveras kalla till råbiffen, blir det grönsaker över fungerar dessa bra till andra rätter som stek, kotlett, pannbiff eller på leverpastejsmörgåsen.

Kryddmajonnäs 
Majonnäs hemlagad eller om du köper majonnäs så köp äkta majonnäs som är tjockare i konsistens, blanda med följande saker:
Pressad vitlök, cayennepeppar, dijonsenap, salt peppar och eventuellt hackad persilja.
Denna majonnäs passar också mycket bra till skaldjur.

– Lycka till foodlovers, hälsar Poul W Lorenzen,  

 

 

…och så här enkelt gör du de picklade grönsakerna. Kyl av och servera.
– Det går utmärkt att göra dessa dagen innan, säger Poul W Lorenzen.

Följ Poul W Lorenzen, Den Glada Kocken på Instagram

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser