JohnPersMajasRolf årets borstahusare

Årets borstahusare 2020, Rolf Svensson vid   byalaget Gamla Borstahusens stuga.

Idag presenterades Årets borstahusare 2020. Tidigare har bland andra både Tucken och Pajsen erhållit utmärkelsen. I år var det dags att premiera JohnPersMajasRolf, inte minst för ett kvartssekel som ordförande i byalaget Gamla Borstahusen.

Rolf Svensson är femte generationen borstahusare även om han inte bodde i lejet som barn.
– Jag upplevde dock Borstahusen så gott som dagligen även då. Kanske mest på somrarna då jag följde med fiskarna ut och drog nät på morgnarna. Jag hade två morbröder som var fiskare. Morfar var en gammal sjökapten. Jag upplevde det gamla och genuina och fick se båda sidor. Både de fattiga och något rikare.

Enligt sägnen så bodde de rika fiskarna på ”Sydran” medans de fattigare bodde på ”Noran”.
– Min morfar byggde 1927 det hus som vi nu bott i, i 40 år. Han blev nästintill idiotförklarad för att han byggde på ”Noran”. På den tiden fanns där inte så mycket i det kvarteret men han såg en potential i det redan då.  Jag har faktiskt tänkt att när de nu bygger Norra Borstahusen så var han något av en pionjär. Han trodde att stan skulle komma att växa, säger Rolf Svensson och skrattar.

Vem är borstahusare och var går gränsen?
Innan morfar fanns där alltså ytterligare ett par generationer som framlevt sina dagar i Borstahusen. Vi ber ”Årets borstahusare” ge oss definitionen på när man har rätt att kalla sig borstahusare.
– Jag tror fortfarande att de genuine borstahusarna inte accepterar mig som fullvärdig borstahusare.

Nyligen restes det en skylt med ”Borstahusen” i närheten av Lena Lerviks fiskegumma vid Strandvägen.
– Den är inte korrekt.  Det handlar inte om att det ska vara fint att bo i Borstahusen eller något sådant. Jag har däremot kämpat för att få en benämning, Gamla Borstahusen, precis som man idag marknadsför Norra Borstahusen. Idag kommer många, turister och andra som inte vet var Gamla Borstahusen börjar och slutar. Se hur det är i andra fiskeläge eller hur man gör på den danska sidan. Där skyltar man upp. Borstahusen är liksom Ålabodarna ett smycke, som ska marknadsföras som Gamla Borstahusen. Gränsen går vid Nedre Gatan, Mellangatan och Övre Gatan.
Så Signes Konditori på sin tid eller ”Tack så gärna”  var i gränslandet?
– Hon var ju så snäll så för mig hade hon fått vara med, säger Rolf Svensson och ler stort.

Som 15-åring började Rolf Svensson sommarjobba som brevbärare i fiskeläget. Något han gjorde under tre-fyra somrar.
– Det är nästan de roligaste åren i mitt yrkesverksamma liv. Då började jag längst ner vid Strandvägsvillorna och arbetade mig norrut. Då lärde jag känna människorna i Borstahusen och fick känslan för hur det var att leva här. Jag fick höra historierna och historiken. Jag var alltid sist in till postkontoret. Jag blev bjuden på såväl kaffe som jög.

När Rolf Svensson och hustru Gunilla flyttade till huset på Övre Gatan för drygt 40 år sedan fick de ett råd.
– Det var att ”hälsa på alla gubbar och kärringar, annars tror de ni är stabor som är högfärdiga”.

Jag vara inte bara Rolf Svensson

En kväll när paret gick hem så satt fiskarna på ljugarbänken och en av de sa ”Det var en grann tös, vem är det?”. Då svarade en annan ”Det är JohnPersMajas Rolfs nya fru”.
– Precis som om jag hade haft hur många som helst, minns Rolf Svensson och skrattar åter hjärtligt.
– Men i det ögonblicket fick jag också känslan för att man talade om generationer bakåt i tiden. Jag vara inte bara Rolf Svensson.

Rolf Svenssons morfars farfar var den enda i fiskeläget som kunde skriva på sin tid.
– Han fick hetta Johannes Skrivare. Han hjälpte till när det gällde officiella skrivelser, typ lagfarter och annat. När jag flyttade hit var jag redan då på Skatteverket och fick hjälpa en och annan fiskare med fastighetsdeklarationerna. Då sa man att ”Johannes Skrivare hade kommit tillbaka till Borstahusen”.

Rolf Svensson har gott om fiskehistorier men när vi ber honom berätta en så handlar den knappast om fiskens storlek eller mängden av fiskar.
– Jag skulle få följa med Heffa ut och fiska en tidig morgon och fick order om att vara på fötterna klockan 04. Jag sov inte på hela natten.  När det var dags fick jag veta att det inte skulle bli av.
”Det är helt omöjligt att dra garn i denna vinden”, sa min morbror som också skulle följt med ut på sundet. Jag gick ut och ställde mig i gattet. Det var helt stiltje. Jag knackade på hos Heffa. ”Stormen kommer”, sa han. Jag stod på mig och han backade och sa ”Jävla påg. Vi får ut och dra”. Vi åkte ut och det var fullständigt bleke. När vi åkte in igen undrade jag varför de sagt som de gjort, då svarade de ”Vi var så satans trötta”.

Under 25 år har Rolf Svensson varit ordförande i Gamla Borstahusens byalag. Nu är klubban överlämnad till Marina Sander.
– Han har gjort helhjärtade insatser för Borstahusen men också för det som nu kommit att kallas Norra Borstahusen.  Rolf har varit med och räddat Pumphuset från att rivas och jobbade aktivt för att Pumphuset i nuvarande form skulle kunna bli verklighet.  Våra julmarknader och Borstahusdagar bör nämnas.  Han har också arbetat med det synnerligen komplexa ärendet avseende utbyggnaden av hamnen där han var med och tog fram ett alternativt förslag.  Lägg därtill hans sociala kompetens, goda humör och fantastiska humor. Det är en bra mentor att luta sig emot, säger Marina Sander.

När det gäller Pumphuset och den försäljning som just nu är nära förestående till ett byggbolag från Halmstad är Rolf Svensson tydlig i sin signal till stadens styrande.
– Vi hoppas naturligtvis att de garantier vi fått om att Pumphuset i framtiden fortsatt kommer att vara ett kulturhus infrias. Tar man inte vara på den här juvelen då är man inte heller värd att vara politiker i Landskrona stad. 

Årets borstahusare genom tiderna:
2020 Rolf Svensson
2019 Tommy “Pajsen” Persson
2018 Jonas Vesterberg Mötesplats Borstahusen, ägare Borstahusens Camping och Erikstorps Kungsgård 
2017 Patrik Ringqvist fd ägare till ICA Ankaret 
2016 Hjördis Svensson Borstahusare
2015 Mats “Tucken”  Nilsson, Fiskare Borstahusen
2014 Per “Pelle” Bengtsson Fiskare och ägare till Sundsill Borstahusens Fiskaffär 

När det 1994 var tal om att placera sopsorteringsstationer på stajlebackarna tog Rolf Svensson initiativ till ett möte som blev startskottet för byalaget.
– Jag arbetade mycket på den tiden och hade lovat min hustru att inte ta på mig några nya uppgifter. Jag kom hem som ordförande i en interimsstyrelse som bara skulle vara fram till våren. Då bildades byalaget. Jag satt ordförande i 25 år. Det trodde jag inte i min vildaste fantasi men jag skulle inte heller vilja vara dessa åren utan, säger Årets borsthusare, Rolf Svensson.
Till arkivet