Annons

Landets arkitekter uppskattar Landskrona

Ny arkitektur möter gammalt och havet, är en stor tillgång i Landskrona, anser Mikael Jönsson, vd för HSB Landskrona.

Kommande torsdag tillkännages vilken kommun som blir Årets Arkitekturkommun 2020. Landskrona är en av tio kommuner som slåss om förstaplatsen.

Annons
 

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund till den kommun som bäst lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen.  När årets pristagare utses den 3 september tävlar följande tio kommuner om förstaplatsen: Karlskrona, Gävle, Borås, Karlstad, Borlänge, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Täby.
–  Det är spännande att se att intresset från kommunerna för den här rapporten ökat. Det är särskilt roligt eftersom det är angeläget att vi pratar mer om vad vi faktiskt bygger och hur vi tillsammans skapar en attraktiv arkitektur, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Mikael Jönsson är vd för HSB Landskrona och han anser det välmotiverat att Landskrona finns med i topp när det talas om Årets arkitektkommun.
– Landskrona har alla ingredienser men absolut inte på ett slumpvis sätt. När man kommer in i Landskrona så är det första som slår en, de vackra husen och just balansen som gör att man kan promenera i stan och varje gång upptäcka ett nytt hus med en egen historia, säger han.

Mikael Jönsson talar sig varm för stadens blandning av gammalt och nytt kombinerat med närhet till havet.  Något som fler städer kan erbjuda men vad är det då som gör Landskrona speciellt?
– Det en känsla av positivt exploaterande i rätt tid och omfattning där saker och ting vägs noga med för- och nackdelar innan vi sätter en spade i marken, säger han och uppskattar resonemanget som finns i Landskrona.
–  Vad tillför den här byggnaden staden och då är det inte bara arkitektoniskt utan även med tanke på människor, näringsliv med mera.

Ett område som börjat sätta sig ordentligt och som Mikael Jönsson uppskattar mycket är Nyhamn.
– När man går från vattentornet bort och över klaffbron så får man det mesta av det gamla och den riktigt nya arkitekturen på bara några minuters promenad. Det blir mycket känslor i betraktelsen men när man går över klaffbron och ser alla människor som verkligen använder ytorna runt den nya kajkanten och det positiva som sprider sig bland människorna, det är då man har lyckats med arkitekturen i min mening.

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på två komponenter. Ett index som grundas på enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Och en del där offentlig statistik värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras.

– Vi är glada över att för fjärde året i rad lyfta fram de kommuner som är de allra bästa ur arkitekturperspektiv. De lyckas med kombinationen att skapa hälsosamma livsmiljöer där människor vill bo och mår bra och att bygga tillräckligt med bostäder. Ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är nödvändigt för att det ska bli verklighet, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

Bovieran är en av de senare spektakulära flerbostadsfastigheterna i Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser