Träffa lotsar och båtmän

Våren 1972 gick Thor-Björn Johansson sista terminen vid Fotoskolan i Stockholm och gjorde ett elevarbete om Landsorts lotsstation i Stockholms yttre skärgård. Nu, snart 50 år senare har fotografen följt arbetet vid Helsingborgs lotsstation. Det hela har utmynnat i utställningen “Lotsar och båtmän i Öresund som finns att se månaden ut på Landskrona Museum.
Våren 1972 gick Thor-Björn Johansson sista terminen vid Fotoskolan i Stockholm och gjorde ett elevarbete om Landsorts lotsstation i Stockholms yttre skärgård. Nu, snart 50 år senare har fotografen följt arbetet vid Helsingborgs lotsstation. Det hela har utmynnat i utställningen “Lotsar och båtmän i Öresund som finns att se månaden ut på Landskrona Museum.

I svartvita bilder och i text skildrar fotografen Thor-Björn Johansson den för de flesta av oss okända vardag som är lotsarnas och båtmännens. Utställningen på Landskrona Museum är nu inne på sluttampen. På söndag kommer en del lotsar och båtmän som medverkar i utställningen att vara på plats och berätta om sin vardag.

– Jag träffade nyligen Kaj Nordgren, 91, som startade sin karriär som båtman redan som 15-åring vid lotsstationen i Landskrona. Han lär också dyka upp på söndag, hälsar Thor-Björn Johansson.

– Vi har begränsat antalet besökare till 25 och ber alla att vara noga med att hålla avstånd. Flera av oss har ju passerat 70, säger fotografen och ber intresserade att anmäla sitt intresse till museet på telefon 0418-473120.

Utställningen Lotsar och båtmän i Öresund visas till och med den 30 augusti i Café Nell Walden på museet. Samtalet med lotsar och båtmän sker den 23/8 klockan 14 i Thulinsalen.

Till arkivet