Annons

Regionen erbjuder antikroppstester

Nu kan du boka tid för antikroppstest som kan visa tecken på genomgången covid-19-sjukdom. Länkar till tidbokning finns på 1177.se och provtagningen inleds måndagen den 10 augusti.

Nu kan personer över 18 år och folkbokförda i Landskrona boka tid för antikroppstest som kan visa tecken på genomgången covid-19-sjukdom. Provtagningen inleds idag. Regionen uppmanar dessutom alla med symtom på Covid 19 att testa om så är fallet.

Annons
 

– Det är glädjande att vi kan erbjuda alla vuxna skåningar ett antikroppstest. Jag förstår att det är många som vill veta om de har antikroppar för covid-19, med den utökade antikroppstestningen kan fler skåningar samt sjukvården få en tydligare bild över läget i Skåne. Region Skåne tar covid-19-pandemin på största allvar och kommer därför att erbjuda tester brett för antikroppar bland den skånska befolkningen, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det är oerhört bra att vi nu är klara med upphandlingen, en bred antikroppstestning genom fler aktörer avlastar Region Skånes personal inom hälso- och sjukvården. Nu behöver vi lägga all kraft på att skifta fokus för att åter öka tillgängligheten till vården, som tyvärr försämrats på grund av rådande pandemi, säger Anna Mannfalk (M), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Provtagning kan endast ske efter tidbokning. Egenavgiften för provet är 200 kronor. Avgiften omfattas inte av högkostnadsskyddet.
– Provtagning sker genom ett blodprov i armen, ett så kallat venöst prov, och påvisar antikroppar mot SARS-CoV-2 som är viruset som orsakar covid-19. För att antikroppar ska ha hunnit bildas, måste den som provtas ha varit symptomfri i minst 14 dagar, säger Lena Luts, medicinsk rådgivare, Region Skåne.

Inledningsvis sker provtagningen på åtta orter i Skåne varav Landskrona är en av platserna. Information i övrig  samt länkar till tidbokningen, finns på 1177.se.

Viktigt att testa sig om man har covid-symtom

Den senaste veckan har Region Skåne noterat en viss ökande trend i antal rapporterade fall i Skåne. Det kan vara en effekt av ökad smittspårning men kan också vara uttryck för att befolkningen slappnat av i följsamheten till rådet om att hålla avstånd och begränsa sina sociala kontakter.
– Tyvärr har vi sett nya fall på flera äldreboenden runt om i Skåne förra veckan. Det rör sig visserligen inte om så många personer, men det är ändå en oroande utveckling om smittan åter kommer in på äldreboenden. Det kan vara ett uttryck för att vi åter har en ökande smittspridning i samhället, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Därför uppmanar han alla som känner av symtom på covid-19 att virustesta sig, och att fortsätta stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk. Symtom på covid-19 kan vara till exempel snuva, ont i halsen, feber, hosta, andningsbesvär och plötsligt lukt- och smakbortfall.

– Vi har kapaciteten att testa alla som känner sig sjuka, antingen genom en egenprovtagning som kan beställas på 1177.se, eller genom särskilda provtagningsstationer på sjukhusen om man är anställd inom Region Skåne eller den kommunala omsorgen.

Alla som konstateras ha en pågående covid-19 infektion kontaktas av Region Skånes smittspårare för att tidigt kunna vidta åtgärder och bryta smittkedjor.

Sjukhusvården präglas av få inlagda med konstaterad covid-19. Den senaste veckan har det som mest varit tre patienter med konstaterad covid-19 i intensivvård och nio patienter på vanlig vårdavdelning.

– Förutom att testa sig så fort man känner av symtom på covid-19 ska man fortsatt följa myndigheternas rekommendationer om att stanna hemma när man uppvisar minsta symtom, tvätta händerna ofta och nysa och hosta i armvecket. Det är enkla riktlinjer som alla känner till vid det här laget. 

En kommentar till "Regionen erbjuder antikroppstester"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | SD vill erbjuda gratis antikroppstest för stadens anställda

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser