Historiska SM-medaljer för Kronan Volleybollklubb

Moa Ekberg och Emilia og Kronan VBK:s första SM-guld i beachvolleyboll genom tiderna. Foto: Robert Boman
Moa Ekberg och Emilia tog Kronan VBK:s första SM-guld i beachvolleyboll genom tiderna.
Foto: Robert Boman

Under hela förra veckan genomfördes Svenska Mästerskapen i Beachvolleyboll på Tylösand utanför Halmstad. På grund av rådande omständigheter med pågående pandemi var formatet annorlunda då ingen publik var tillåten samt att det spelades färre klasser. Dessutom var startfälten begränsade så att man i de flesta klasser fått kvala in genom att samla rankingpoäng i mindre tävlingar.

– Arrangören BeachTravels och Svenska Volleybollförbundet gjorde ett storartat jobb med att genomföra tävlingarna under dessa annorlunda förhållanden, berömmer Marie Saxne, Ungdomsansvarig och tränare i Kronan VBK.

Kronan hade hela 11 lag med i årets SM, med allt från 9-åriga miniorer till 44-åriga veteraner, och det bjöds på bra spel i fint väder och mycket kämpatakter i enormt svåra förhållanden med stormbyar och ösregn.

De flesta klasser spelades över två dagar och först ut att spela om medaljer var Kronans unga tjejer Moa Ekberg och Emilia Saxne (båda födda 2006) lyckats ta sig till slutspel i U18-klassen (födda 2003) genom att vinna sin grupp.
– De gick hela vägen till kvartsfinal och slutade därmed på en delad femteplats av de 32 lag som kvalat in. En stor bedrift då de var det yngsta laget som kvalat in, berättar Marie Saxne.

På onsdagen var det sen dags för U16 (födda 2005) slutspel och där tog Emilia Saxne sig till final i par med Philippa Tinnert (Engelholms VS). Tjejerna var förstarankade i turneringen men de hårda vindarna skördade många offer på vägen och att ens ta sig till final med tanke på hur lite tjejerna spelat ihop och hur lite de tränat i vind är i sig en bedrift. I vindbyar över 20 m/s fick de se sig besegrade i finalen mot två Halmstadtjejer som tränat betydligt mer i vind och behärskade det spelet bättre. Men ett SM-silver blev det alltså och det är den första SM-medaljen i beachvolleyboll i Kronans historia, säger den nöjda ungdomstränaren.

Det blåsiga vädret fortsatte in på torsdagen och då hade Kronan två lag till start i U15 (f2006) och båda lagen lyckades kriga sig vidare från gruppspelet efter en lika svårspelad blåsig dag. Under fredagen spelades slutspelet och äntligen var vinden måttlig och det gick att spela riktig beachvolleyboll igen. Astrid Waldh som hittat en långväga jämnårig partner i Wilma Siwers (Lidingö SK) är  född 2007 och har ett år kvar i klassen. De hade av naturliga skäl inte spelat ihop tidigare men krigade fint tillsammans. De fick se sig besegrade med minsta möjliga marginal i åttondelsfinalen efter skiljeset men det blev en fin delad niondeplats. Moa Ekberg och Emilia Saxne gjorde rent hus i slutspelet och fick visa upp hela sitt register när vindarna inte förstörde möjligheterna att spela ut, och de var aldrig ens nära att förlora något set på vägen till SM-guldet.
– Därmed toppade Emilia sitt silver i U16 med att ta klubbens första SM-guld tillsammans med Moa! Moa och Emilia vann sin åldersklass redan förra året, men då var de för unga och det räknades inte som ett officiellt SM, men nu kan de alltså titulera sig Svenska Mästarinnor på riktigt. Välförtjänt och otroligt starkt gjort, jublar Marie Saxne och sumerar.
– Årets Beachvolley-SM blev enormt framgångsrikt för klubben och även de lag som inte tog sig vidare till slutspel inklusive våra yngsta lag som spelade Minior (födda 2007 eller tidigare – där alla är vinnare och inga resultat räknas) gjorde riktigt bra ifrån sig och nu ser vi fram emot att kunna föra en bra dialog med kommunen gällande att få till en träningsanläggning med beachvolleyplaner så att vi kan komma igång med riktig beachvolleyträning nästa säsong, säger Marie Saxne.
– Det kommer att behövas om vi ska fortsätta att hävda oss i denna ständigt växande sport och intresset är stort för att träna beachvolley regelbundet under sommarmånaderna i klubben. Fram till nu har det i stort sett varit upp till föräldrar att ordna så att barnen kan komma iväg och träna på annan ort, men vi vill bedriva beachträning i klubbens regi framöver och det kräver 3-4 permanenta planer. Vi åker till Malmö och Helsingborg för att kunna träna just nu, och det håller inte i längden då vi vill att alla ska kunna vara med och vi vill även kunna locka nya spelare till denna häftiga sport.

Emilia Saxne tog silver tillsammans med Philippa Tinnert (Engelholms VS).
Foto: Robert Boman
Till arkivet