Vik en trana för freden

Eva Isaksson Ståhl och Gunnel Ståhl visar upp hur tranorna ser ut.
Eva Isaksson Ståhl och Gunnel Ståhl visar upp hur tranorna ser ut.

Den 6 augusti är det 75 år sedan USA 1945 släppte en atombomb över Hiroshima i Japan. Detta uppmärksammas genom en manifestation på Rådhustorget på årsdagen samt på konstnärsgården Marielund på Ven. Tanken är att det ska vikas papperstranor. Tranorna är nämligen en symbol för freden och kampen mot kärnvapen.

Det är dock inte bara på Rådhustorget och på Ven som det kommer att vikas papperstranor.
– Nej, det kommer att ske runt om i världen som en symbol för fred, säger Gunnel Ståhl, medlem i IKFF, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

Enligt en japansk sägen får den som viker tusen tranor sin önskan uppfylld.
– Sadako Sasaki vek tranor med en önskan om att bli frisk. Hon var två år när bomben föll och tolv år när hon dog i leukemi. Då hängde många tranor i taket över hennes sjuksäng. Sedan dess har tranorna blivit en symbol för freden och kampen mot kärnvapen, förklarar Gunnel Ståhl

När bomben föll dog cirka 100 000 människor ögonblickligen och under många år därefter blev minst lika många svårt sjuka till följd av strålningen. Den 9 augusti fällde USA en andra atombomb över staden Nagasaki och även här drabbades människorna av samma katastrofala följder.
– Kärnvapen är ett hot mot hela mänskligheten och vår planet. De humanitära konsekvenserna av ett nytt kärnvapenkrig går inte att överblicka, menar Gunnel Ståhl och intygar att det finns nya studier som visar på den katastrofala miljö- och klimatpåverkan som även ett begränsat kärnvapenkrig skulle medföra med bland annat temperaturförändringar, missväxt och utbredd hungersnöd.

Allt fler makthavare argumenterar för att kärnvapen är ett användbart vapen.
– Men det går inte ens att föreställa sig konsekvenserna av om de skulle användas igen, säger Gunnel Ståhl och menar att Sverige borde föra en tuffare politik gällande kärnvapen.
– 2017 enades 122 av världens länder i FN om att förbjuda kärnvapen. Sverige var ett av de drivande länderna. Trots detta har Sveriges regering ännu inte skrivit under förbudet, även om en stor majoritet av befolkningen vill det, säger Gunnel Ståhl och tycker att det är dags för svenska folket att vakna.
– Kärnvapen drabbar inte bara dem som blir attackerade. De drabbar alla. Tillsammans kan vi visa att vi är många som kommer att fortsätta kämpa tills alla kärnvapen är förbjudna och nedrustade!

Nu hoppas hon att så många som möjligt visar var man står och gör detta på Rådhustorget den 6 augusti.
– Kom till Rådhustorget mellan kl 16.00 och 18.00 och vik en trana till minne av de människor som dödats av atombomberna och för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas, säger Gunnel Ståhl.
– Och kan man inte komma så kan man alltid vika tranor hemma. Sök på nätet efter ”vik en trana” så hittar du vikinstruktioner. Häng upp tranan på en plats där den syns och dela en bild av den i sociala medier, märkt med #nuclearban. Den 6 augusti samlas alla taggade tranor i en stor digital manifestation. Bakom aktionen står IKFF, FN-förbundet, Läkare mot kärnvapen samt Svenska Freds, säger Gunnel Ståhl.

Konstnären Céleste Fahlström har i decennier kämpat för en fredligare värld. Därför kommer det att tranor ska tillverkas även hos henne på Marielund inne på Ven.
– Fred är något vi alla måste kämpa för. Därför är det självklart för mig att vi ska vika tranor här också. Vi kommer att hänga allihop i ett kastanjeträd här på Marielund, hälsar hon och meddelar att hon redan kommande helg börjar med att vika tranor.

Medlemmar i IKFF – Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet kommer även att vara på Rådhustorget lördag den 8 augusti från klockan 10.00.

Här kan du se hur man viker en trana

Till arkivet