Annons

En utställning för återhämtning och kontemplation

Susanne Jardebacks utställning En stund av ro visas i sommar på Pumphuset Konsthall. Många av hennes arbeten är i akryl på passepartout-kartong.

När livet men även sjukdomar och död tränger sig emellan då behövs en stund av ro. Det är precis vad Susanne Jardebacks stora sommarutställning i Borstahusen tar fasta på.

Annons
 

– Med min utställning i Pumphuset Konsthall vill jag förmedla något oförstört och fridfullt. Något som behövs i denna tid av oro vi lever i. Själv måste jag vara i den känslan under mina arbetsdagar i ateljén, säger koloristen Susanne Jardeback.

– Det kom en morgon för några år sedan, mitt under den terror och krig som blev vår vardag genom nyhetsflödet. Besvikelsen över mänskligheten som förstör vår jord och varandra. Mitt inre sa stopp, och jag klarade inte ta emot mer elände. Jag slutade se på nyheterna. Den dagen förändrades mitt uttryck i kompositionerna. Jag stängde in mig i min egen värld, fri från ondo och oro, för att helt enkelt stå ut, säger hon som dittills haft en färgrik skala på sina konstverk.
– Min färgpalett fick plötsligt andra färger än det brukade. De var nu mer jordnära.  Målningarna fick börja födas ihop med klassisk musik. Utanför ateljéfönstret har jag ett vackert, fridfullt landskap med betande hästar och böljande kullar. Det andas harmoni. Möjligen har jag också gått mer från den abstrakta till det halvabstrakta, funderar konstnären.

Susanne Jardeback berättar om en disciplinerad tillvaro som konstnär på heltid och medger utan omsvep att det finns en tid förre och efter uppdragen att måla Nobeldiplomen. Hon fick äran att skapa diplomen 2011-2014 för kemi-, fysik- och ekonomipristagarna.

– Det tredje året var jag med i SVT-direktsändning från Nobelfesten. Det var första gången en konstnär fick vara med. Jag vågade knappt röra maten och absolut inte champagnen. Jag hade ett jobb att utföra och berätta om diplomen och min konst. De la mig sist. Så jag fick inte njuta av bubblorna.
Genomslaget gjorde däremot att nya kunder hittade till hennes ateljé i Ask vid Söderåsens fot.
–  Jag fick dessutom den ovanliga äran att göra diplom ett fjärde år, säger hon som i och med diplomen skapade en ny erfarenhet som förstärkte måleriet.
– Det var då sytråden kom med i bilden. Först i guld men nu använder jag alla möjliga sytrådar i mina verk, säger hon.

I utställningshallen visas kopior av de sju Nobeldiplomen som Susanne Jardeback skapade.
– Det hör även till att skriva en kortare text till diplomet. Det första texten kom till mig på fem minuter. De övriga tog betydligt längre tid, minns hon.
Såväl texter som hennes medverkan vid Nobelfesten 2013 finns att beskåda i utställningen.

Vernissage är det imorgon lördag, den 18 juli, klockan 12-16. Utställningen pågår sedan fram till och med den 20 september.
– Vi följer myndigheternas råd och slussar in max 20  besökanden åt gången och ser till att avstånden håll, säger Lennarth Cronsell, ordförande hos arrangerande Borstahusens konstförening.

Utställningen i Borstahusen är Susanne Jardebacks största hittills.
– Det är klart att förväntan blandas med nervositet, säger hon.

– De kom till av ett misstag. Jag målar gärna vått i vått och väldigt flödigt. Den grå färgen har blått i sig och framträdde tydligt. Marinblå är annars en av mina favoritfärger, säger Susanne Jardeback.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser