Annons

Kyrkmodell ska locka besökare till Stadsparken


Sancti Johannis Baptistae, även kallad S:t Hans, var stadskyrka i den unga staden Landskrona. Idag kallas den ofta bara ”gamla kyrkan”. Nu finns en modell att beskåda av kyrkan i Stadsparken.

Sedan i fredags har Landskronabor och besökare stannat till och studerat en ny modell av S:t Johannes Baptistae kyrka som placerats i Stadsparken, alldeles intill Gamla kyrkans grund. Kommentarerna är många och överlag mycket positiva dock kan vi inte undslippa läsekretsen vad en närsynt närboende klämde ur sig:
– Vad är det för gräsligt ventilationsaggregat de dumpat i finparken?

Annons
 

Vi överlätt den mindre finkänsliga frågan till staden.
– Gamla kyrkans grund har ett enormt kulturvärde i och att med att Landskronas medeltida kyrka stod här en gång i tiden. Den här platsen har tidigare varit en dold pärla, ganska anonym för både Landskronabor och stadens besökare, vilket vi ville ändra på. Här byggde man ju Skånes näst största kyrka på 1400-talet, berättar Olga Bergvall, destinationsutvecklare i Landskrona stad.

Stadskyrkan stod färdig omkring år 1420 och under drygt 300 år var det en central byggnad i Landskrona.
– Det senaste året har en idé växt fram om att skapa en 3D-modell av den gamla kyrkan, så att man kan se hur kyrkan såg ut, säger Olga Bergvall och berättar om tankegångarna kring projektet.

– Modellen skulle vara tillräckligt tålig för att klara olika väderförhållande och vara tillgänglig för både barn och vuxna. Projektet har varit ett samarbete mellan destinationsenheten och stadsbyggnadsförvaltningen. Vi har sökt och fått beviljat bidrag av Länsstyrelsen för att skapa modellen, säger hon.

Modellen är gjord av rostfritt stål av företaget Netmilling AB, som är baserat i Landskrona.
– Detta är i våra ögon värdefullt eftersom det skapar ytterligare lokal förankring. Vi tror att stadens invånare kommer att uppskatta modellen av kyrkan S:t Johannes Baptistae och att gamla kyrkans grund blir en plats som man med stolthet visar upp för besökare, hoppas Olga Bergvall.

Efter sommaren planeras för en mindre invigning där Landskronaborna kan få ta del av en presentation av modellen.

Stadsbyggnad modellerade kyrkan i 3D från gamla ritningar. Ett Landskronaföretag har därefter tillverkat modellen som nu finns att beskåda intill Gamla kyrkans grund.

Gamla kyrkan revs av militära skäl.
– På detta kopparstick som vi har i vårt matrum får man en uppfattning om hur stor och pampig byggnaden var, säger Lennart Andersson, trogen läsare av Landskrona Direkt .

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser