Hemtjänsten drogs in med två dagars varsel

Under pågående rehabträning dras Christa Jörgensens hemtjänst in. - Det är helt galet då hemtjänsten är en förutsättning för att reehaben ska gå framåt, säger hon.
Under pågående rehabträning dras Christa Jörgensens hemtjänst in.
– Det är helt galet, då hemtjänsten är en förutsättning för att rehaben ska gå framåt och att jag ska kunna bli mer självständig i framtiden., säger hon.

Christa Jörgensen har från och till de gångna decenniet verkligen haft det kämpigt. Hennes sjukdomsbild sedan tio år tillbaka har tvingat henne till ett liv där hon ständigt behöver be om hjälp. Turerna och inläggningarna på sjukhuset har varit många. Trots sina blott 41 år behöver hon dagligt stöd från hemtjänsten för att klara sådant som vi andra tar för givet.
– Dusch, måltider, aktiviteter… ja egentligen allt som finns på listan, behöver jag hjälp med, säger hon.
Döm av hennes förvåning när hon igår fick ett samtal från Landskrona stad med beskedet att hon inte längre ska få någon hemtjänst, utan enbart hjälp med att tvätta via det kommunala tvätteriet.
– Dom anser att jag är frisk på torsdag.

Christa Jörgensen är en i grunden mycket glad och positiv kvinna, trots att livet stundtals varit och är tufft. Något som med råge bekräftas av hennes vänner som ofta ställer upp när hemtjänsten uteblir eller annan assistans behövs. Redan i 30-års åldern drabbades hon av en allvarlig kronisk sjukdom som medfört en ständig kamp och återkommande smärta. Hon är förtidspensionär och behöver mycket hjälp för att klara av vardagsbestyren. Regelbundenhet i kosthållningen är dessutom av största vikt för henne, liksom den dagliga och punktliga medicineringen.

– Men nu är jag på krigsstigen. Måttet är rågat. Hur är det överhuvudtaget möjligt att kommunen kan dra in min hemtjänst med bara två dagars varsel, säger hon med en röst lika arg som ledsen.
– Är det rent av lagligt?

Mathållning och medicineringen är det som håller sjukdomen i schack.
– Men det ska jag inte få någon hjälp med. Istället ska man tvätta mina kläder på kommunens tvätteri. Det enda jag kan vara utan. Sist fick jag tillbaka min ljusa tvätt helt missfärgad, berättar  Christa Jörgensen och historier vi hört förr rullas åter upp. Hon berättar om dålig städning, dyngsur tvätt, salig röra och mängder av olika personal från hemtjänsten, dyra matköp via nätet, försenade besök och rent av uteblivna besök.

– Det är klart jag säger ifrån när sådant inträffar. De vill ju rent av ha betalt fast de inte varit på plats. Varje gång jag behandlas illa tänker jag på de som inte kan tala för sig själv, säger hon och förklarar att när livskvalitén ökar, växer också hennes kämpaglöd.
– Efter att en operation i våras så kände jag mig starkare och tog då också några duster och förklarade hur jag anser att hemtjänsten måste fungera. Detta var i samband med att pandemin slog hårt mot Stockholm och jag efterlyste munskydd och ökad bashygien, då jag själv tillhör en riskgrupp. Av detta har vi fortfarande inte sett något.

Hon berättar att hon vänt sig såväl till tjänstemän som politiker.
– Omsorgsnämndens ordförande Jan Allan Beer sa rent av till mig att byta till en privat aktör. Vad liknar det? Det är inga svåra saker jag begär att hemtjänsten ska klara av. Men det är klart, häromdagen frågade en ung tös om jag ville ha soppan i en skål eller på en tallrik, berättar Christa Jörgensen och man kan förstå att hennes förtroende för hemtjänsten stundtals är kört i botten.
– Det var naturligtvis inte hennes fel. Men den som anställer personal har ansvar att kolla så att kunskaperna finns. Sen finns det dom som är hur duktiga som helst. Men om högsta ansvarige politiker hänvisar till andra aktörer kan man bara undra vad han anser om den personal och verksamhet han själv styr över.

– Deras senaste påfund var annars att folk från fritidsförvaltningen skulle komma och städa hemma hos mig. Det pratas om valfrihet men jag hade inget val mer än att skriva på och ge de tillstånd till komma in i mitt hem.

– När de varit här första gången fick jag förklara att det är skillnad på att städa en idrottshall och ett hem, säger hon. 

Christa Jörgensen misstänker nu att det är hennes rättframhet som gör att Landskrona stad tröttnat på henne och därmed sagt upp hemtjänsten för henne från och med torsdag.
– Vad beror det annars på?
 
I samband med att Christa Jörgensen igår fick ett muntligt besked om att hemtjänsten skulle dras in redan från imorgon, torsdag kontaktade hon och en väninna omsorgsförvaltningens chef Håkan Strömgren som i sin tur hänvisade tillbaka till myndighetschefen.
– När vi kontaktade henne hade hon inte tid för ett möte eller ens möjlighet att svara på frågor utan hänvisade till beslutet som vi inte ens fått då, berättar Christa Jörgensen.
– Och när min väninna ställde frågor så hänvisade man till ”sekretessen för den enskilde”, trots att jag stod sidan om och sa att det var okej.

Landskrona Direkt kommer att erbjuda omsorgsförvaltningen möjlighet att svara på uppgifterna som Christa Jörgensen nu går ut med.

Till arkivet