Annons

Alkoholberoende mår sämre

Många som har ett alkoholberoende har fått problem under covid-19 pandemin rapporterar man från Region Skåne.

För de personer som har ett alkoholberoende har pandemin slagit hårt. Trots att besöken på Region Skånes olika beroendemottagningar har minskat hittills i år jämfört med samma period förra året, vittnar personalen om att patienterna mår mycket sämre och att de akuta besöken ökat.
– De äldre patienterna mår sämre. Jag har många patienter som plötsligt har blivit isolerade hemma. De kan inte träffa sina barn och barnbarn, säger Graciela Fiorentino, överläkare vid beroendemottagningen Rådmannen.

Annons
 

Vid Region Skånes beroendemottagning tar man emot vuxna patienter som både har ett beroende och en psykiatrisk problematik.
– Den här gruppen har dock klarat sig relativt bra när det gäller återfall i drickande, säger Graciela Fiorentino.

Svårt för hemmajobbare
En grupp patienter där många däremot har fått återfall, är de som under pandemin har jobbat mycket hemifrån och redan tidigare hade problem med alkoholberoende. Det vittnar både Graciela Fiorentino och Åsa Lundvall, enhetschef på vuxenpsykiatrimottagningen beroende Triangeln, om.

– Plötsligt försvinner detta att jag inte dricker under vardagar. Det blir mycket lättare att dricka vin varje kväll, säger Åsa Lundvall.

Att många har förlorat jobbet, är korttidspermitterade, jobbar hemifrån eller fått se det egna företaget gå under i och med pandemin, spelar förstås också in.
– Det handlar om de som använder alkohol som stresshantering, ångesthantering och för att hantera sömnproblem, säger Åsa Lundvall.

Fler akuta besök
Under pandemin har det varit svårt för patienterna att göra fysiska besök hos sina behandlare.
– Istället har mycket av kontakterna skötts via telefon eller video, något som inte fungerar för alla, menar Graciela Fiorentino. En effekt av detta är att patienterna får hjälp först när problemen har gått långt. På Triangelmottagningen märkte man redan i mars månad att patienterna mådde mycket sämre. Det räckte inte att endast erbjuda samtal via telefon/video och därför gick m an tillbaka till fler fysiska möten.
– Vi har mycket fler akuta besök, man kommer till akuten och vill ha en poliklinisk avgiftning, säger Graciela Fiorentino.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser