En blå bok som binder samman idrotterna

Åke Jönsson och Per Johansson i samtal om den Blå Boken.
Åke Jönsson och Per Johansson i samtal om den Blå Boken.

I lördags skulle Borstahusdagen gått av stapeln. Som bekant blev den inställd. Landskrona församling som varit och är en aktiv part i Borstahusen valde emellertid att ställa om och bjöd istället in till en liten sommarfest i kapellets trädgård. Dit hade man inviterat författaren Åke Jönsson för att berätta om årets upplaga av Blå Boken.

Författaren Åke Jönsson behöver knappast någon närmare presentation i Landskrona. Staden trogen sedan barnsben och efter sin 30-åriga bokproduktion med i genomsnitt en bok om året – en lokal profil av rang. Dessförinnan journalist där han från spaltskrivare tog sig hela vägen till nyhets- och sportchefsjobben på Sydsvenskan. Det han inte vet om Landskrona, vet knappast någon annan heller.  Det är få om ens någon annan än just Åke Jönsson som läst samtliga nummer av Landskronaposten sedan starten 1896.

– Få städer kan presentera en sådan historia som Landskrona och det är Åke Jönssons förtjänst, menar Per Johansson, sportintresserad präst som såg framemot att få höra lite mer om Blå boken 2020.

Författaren och idrottshistorikern Åke Jönsson är sedan åtta år tillbaka redaktör för Blå Boken Sveriges äldsta årliga fleridrottsbok som ges ut av Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF). En förening Åke Jönsson förövrigt är vice ordförande i.
– Jag har inga ambitioner att bli ordförande, säger han och ler.
Om det sen har att göra med att föreningens beskyddare, självaste HM Konung Carl XVI Gustaf måste godkänna en ny ordförande låter han vara osagt.

– I sammanhanget har jag väl istället utlovat att jag kan tänka mig att vara redaktör för ytterligare två böcker så att jag kommer upp i tio, säger han som lät sig övertalas av den legendariske sportjournalisten Lars-Gunnar Björklund.
– Det vara 2012 och just innan Lars-Gunnar drog in årorna för gott. Han övertalade mig att överta redaktörsrollen. Det innebär att jag i stort sett läser all idrottslitteratur som ges ut under året eller åtminstone 20-25 idrottsböcker. Därefter kontaktar jag utvalda författare och ber de skriva ett specialkapitel till Blå Boken.

Blå Boken är ett rejält kompendium av SCIF:s utmärkelser, ett dussin idrottsrelaterade artiklar samt verksamhetsberättelse på sammanlagt nära nog 300-sidor.
– Alla medlemmar får boken. Det kostar 100 kronor att bli medlem. Det kostade 82 kronor i porto per medlem att skicka ut boken. Så visst är det en rejäl förlustaffär. Men vi ser trots detta gärna att fler blir medlemmar, säger Åke Jönsson.

SCIF låg bakom ansökan om det olympiska spelen i Stockholm 1912 samt byggandet av Stockholms Stadion. Idag arbetar föreningen främst med att främja idrotten på olika sätt. Man satsar på idrottsmedicin bland annat genom att dela ut ett forskningspris.  SCIF utser Årets svenska idrottsförbund, som belönas med Stora Priset (300 000 kr).
– Ifjol gick utmärkelsen till Svenska Friidrottsförbundet. Inte minst efter Daniel Ståhl (diskus) och Armand Duplantis  (stavhopp) VM-framgångar, säger Åke Jönsson.

SCIF belönar även stora ledarinsatser genom att årligen dela ut Prinsens plakett, den förnämsta utmärkelsen för idrottsledare i Sverige samt så delar man ut idrottsskölden till  gymnasieelever.

Sedan 1908 ges den Blå Boken ut. Årsskriften skildrar både historiska och aktuella idrottsfrågor.
I senaste numret har Åke Jönsson bland annat lyft fram systrarna tillika volleybolltjejerna Isabell och Anna Haak i en text författad av HD:s Lennart Norlöv. Här får läsaren följa med på en resa från barndomens Perstorp till den stora volleybollvärlden.

Historier om Nordenskiöldsloppet, kanadensiska bombflygares inflyttande på Leksands IF, hejaramsorna och tifons historia med flera kommer säkerligen att förgylla många medlemmars sommarläsning.

Vill du veta mer om föreningen och den Blå Boken rekommenderas ett besök på http://scif.se/

Till arkivet