Ta bussen till Järavallen

Thomas Rödin Hulth (MP), ledamot i Stiftelsen Skånska landskap, och Kami Petersen (MP), ledamot i kollektivtrafiknämnden. Foto: Emil Samnegård.
Thomas Rödin Hulth (MP), ledamot i Stiftelsen Skånska landskap, och Kami Petersen (MP), ledamot i kollektivtrafiknämnden.
Foto: Emil Samnegård.

Det behöver bli lättare att ta sig med buss till skånska naturområden. Därför föreslår Miljöpartiet att Skånetrafiken får i uppdrag att ta fram en satsning på naturbussar och tillsammans med Stiftelsen Skånska landskap utreder vilka naturområden som kan göras tillgängliga med bättre kollektivtrafik. Ett exempel kan vara en naturbuss till Järavallen från Landskrona.

Allt fler söker sig ut i naturen. Naturturismen har vuxit kraftigt de senaste åren, samtidigt som forskning från bland annat SLU visar att naturen har positiva effekter på såväl det psykiska måendet som det fysiska.

Men för att komma ut i naturen måste det finnas goda förbindelser. Idag kräver många naturområden i Skåne att besökaren har tillgång till bil för att enkelt kunna ta sig dit. Det vill Miljöpartiet ändra på.

– Vi vill att Skånetrafiken utvecklar ett helt nytt koncept med naturbussar. Det handlar dels om att ta fram nya busslinjer eller förlänga befintliga linjer med nya hållplatser, men minst lika viktigt är det att förbättra informationen. Det ska vara lätt att ta sig till skånska naturområden och Skånetrafiken måste bli bättre på att marknadsföra de möjligheter som finns, säger Kami Petersen, ledamot i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne för Miljöpartiet.

I en motion som Miljöpartiet lämnat in till regionfullmäktige föreslås att Skånetrafiken får i uppdrag att tillsammans med Stiftelsen Skånska landskap utreda vilka naturområden som kan göras tillgängliga med naturbussar. Miljöpartiet vill också att informationen förbättras och samlas på ett ställe, så att det blir lätt för den som vill nå naturen att hitta vilka möjligheter som finns.

– Ut i naturen! Njut av det skånska landskapet. Allt fler vill uppleva den skånska naturen och då måste Region Skåne så klart möta det intresset. Skånska landskapet arbetar redan för att ge fler människor möjligheten att uppleva naturen och det här ligger helt i linje med de ambitionerna, säger Thomas Rödin Hulth, ledamot för Miljöpartiet i Stiftelsen Skånska landskap.

Naturbuss till Järavallen
Ett exempel på hur en naturbusslinje skulle kunna se ut är Järavallen mellan Landskrona och Löddeköpinge. Idag stannar buss 138 drygt en kilometer från naturområdet och tre kilometer från stranden. Dessutom på andra sidan E6. Det gör det svårt att ta sig Järavallen med kollektivtrafik, vilket bland annat syns på parkeringskaoset vid Badsjön på sommaren. En naturbuss som istället går till området på Kustvägen från till exempel Landskrona skulle öka tillgängligheten markant.

– Det gamla sandtaget som omvandlats till Badsjön är en väldig populär badplats på sommaren. Men det svårt att ta sig dit om du inte har bil. Järavallens läge precis vid Öresund erbjuder både badmöjligheter och vandringsleder och är ett bra exempel på ett område som skulle kunna få en naturbuss med vårt förslag, säger Thomas Rödin Hulth.

– Det finns gott om forskning som visar att naturen har positiva effekter på både kropp och själ. Därför behöver det bli lättare för människor att upptäcka och komma ut i den skånska naturen. Region Skåne är huvudman både för kollektivtrafik, hälso- och sjukvård och flera naturområden i Skåne och därmed binder en satsning på naturbussar ihop olika delar av regionens verksamheter. En sådan här satsning vore bra inte minst för folkhälsan. Kan det köra bussar till köpcentrum utanför stan kan det köra naturbussar till skogen, avslutar Kami Petersen.

Till arkivet