Annons

Tendens till ökad smittspridning bland unga

Social distansering var inte det första alla studenter tänkte på när det skulle firas att gymnasietiden nu var över. Arkivbild.

Den senaste veckan har ett trettiotal nya fall av covid-19 konstaterats bland unga i 18–20-årsåldern i Skåne.
– Bland de som är i den åldersgruppen ser vi en tendens till att det kan ha skett en smittspridning, säger biträdande smittskyddsläkare Marianne Alanko Blomé.

Annons
 

Smittskydd Skåne bedömer det som att det ökade antalet fall bland unga kan vara kopplat till de senaste veckornas studentfirande.
– I och med inkubationstiden för covid-19, kan vi eventuellt förvänta oss ett ökat antal fall bland unga den närmsta tiden, säger Marianne Alanko Blomé. Dessutom upptäcks fler fall i och med att Region Skåne kraftigt har ökat antalet som testas för covid-19.
– Vi följer utvecklingen noggrant och vi vill redan nu inför midsommar lyfta fram att det är viktigt att man inte sänker garden nu. Kanske behöver man tänka över sina midsommarplaner utifrån detta, så att vi alla hjälps åt. Detta gäller generellt inför sommarens andra kalas och festligheter – glöm inte att följa riktlinjerna. Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom. Den som är ung blir troligtvis inte svårt sjuk, men kan smitta andra som kan bli det, avslutar Marianne Alanko Blomé.

Fem fall, eller fler, har drabbat studenter på Procivitas i Helsingborg efter studentfiranden, uppger HD.se, en skola där det finns flera elever från Landskrona.  

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser