Europaspåret en gräddfil till Köpenhamn

Torkild Strandberg såg till att bli inbjuden till Köpenhamn av Lars Lökke Rasmussen. Foto:Privat.
Torkild Strandberg såg till att bli inbjuden till Köpenhamn av Lars Lökke Rasmussen.
Foto: Privat.

Finns det en gräddfil till Köpenhamn – och det lagom till midsommar?
Vi noterade redan i förra veckan att Landskronas starke man, kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) tagit sig till Köpenhamn och hela vägen in i dess högborg, Folketinget, för att på plats diskutera Europaspåret med den förre detta statsministern Lars Lökke Rasmussen. Hur gick det till och får man åka till Danmark på så lösa boliner?

Den nuvarande danska statsministern Mette Frederiksen är som bekant S-märkt och därav inte allierad med Torkild Strandberg. Nyligen öppnade hon sina gränser för tyska, norska och isländska turister. Köpenhamnstrånande Landskronabor, skåningar och för den delen svenskar får dock snällt vänta till den 31 augusti. Eventuellt kan regionala förändringar i reserekommendationerna med fokus på Öresundsregionen komma att ske – låt oss hålla en tumme för det.

Hur gör man för att ta sig in i Danmark?
Det finns en del möjligheter att som svensk ta sig in i Danmark. Ett jobb eller en kärleksrelation underlättar.  Men frågan är då vilket kryphål Torkild Strandberg använde för att ta sig in i Byen.
– Falskskyltat och lösskägg, säger Torkild Strandberg och ler snett.
– Nej, allvarligt talat: Om man har ett bokat möte i Danmark och kan belägga det med en inbjudan är det inga problem att komma in, förklarar han.

Vad ansåg då den förre detta danske statsministern om Europaspåret.
– Han var intresserad. Vi hade en bra diskussion och ska träffas igen senare i år för att diskutera vidare.

Förresten, vad gör Lars Lökke Rasmussen idag?
– Idag är han ledamot av Folketinget för sitt parti Venstre, som sitt namn till trots är vårt systerparti i Danmark, avslutar Torkild Strandberg,

 Med andra ord tog sig Torkild Strandberg,  med eventuellt entourage,  genom gränskontrollen genom att hävda så kallat nödvändigt ärende.

Du hittar hela listan över vad som räknas som ”nödvändigt ärende” på de danska myndigheternas gemensamma informationssida coronasmitte.dk
– Nej, handla en kasse öl, finns inte med på listan.

Till arkivet