Annons

Optimism trots kraftig ökning av arbetslösheten

Arbetsförmedlingen hänvisar i dessa tider av pandemi till att sin hemsida – arbetsformedlingen.se.

Lagom till studenten noteras rekordhöga arbetslöshetssiffror i Skåne.

Annons
 

Under första veckan i juni fortsatte antalet personer som var arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd att öka. Totalt var 71 417 personer i Skåne arbetslösa, vilket är en ökning med 1 023 personer sedan föregående vecka. Det är den största ökningen av antalet arbetslösa sedan vecka 14.

– Den stora ökningen av antalet arbetslösa kan ha flera förklaringar. Det kan dels handla om att många studenter nu går ut i arbetslöshet under sommaren, dels om att de höga varslen i mars nu börjar utlösas och resultera i uppsägningar. Utan korttidspermitteringar hade vi dock sett helt andra nivåer av stigande arbetslöshet, säger Christian Lindell samhällsanalytiker i Region Skåne.

Under samma vecka var 49 415 personer i Skåne permitterade med ersättning från staten.

Även Småföretagsbarometern pekar nedåt
De skånska småföretagarna förväntar sig en svagare tillväxt, det uppger Företagarna Region Syd som idag presenterar sin Småföretagsbarometer.

Även om konjunkturen i länet har mattats av för tredje året i rad ligger den fortfarande över riksgenomsnittet. Småföretagsbarometern visar att företagarna i länet har haft en nedgång i  sysselsättning och lönsamhet.
– Vi har en brant inbromsning i Skåne. Skånes företagares förväntningar om konjunkturen är ingen munter läsning. Inte sedan finanskrisen har vi sett lägre ställda förväntningar på framtiden. Utbrottet av covid-19 kommer sannolikt accelerera och fördjupa svårigheterna framöver, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef för Företagarna Region Syd i en kommentar i Småföretagsbarometern.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser