De sätter färg och aktivitet på skolgårdarna

Kim Berkhuizen och Tim Timmey sätter färg och skapar aktivitetsbanor på skolgården till Vattentornets förskola.
Kim Berkhuizen och Tim Timmey sätter färg och skapar aktivitetsbanor på skolgården till Vattentornets förskola.

Häljarpsföretaget Emrahus som konceptutvecklar och bygger LSS-bostäder har startat upp ett projekt där fem skolor ska få en aktivitetsbana målad på skolgården. Först ut är grundsärskolan i Svalöv och på tur står bland annat Västervångskolan i Landskrona

På skolgårdar finns ofta flera olika klätterställningar, balansbrädor och annat kul för barn i många åldrar. Men för den som inte har lika bra balans eller motorik kan det kännas läskigt eller farligt med de traditionella lekplatserna. Därför är en målad bana på marken ett riskfritt och roligt alternativ.

Street art-konstnären Tim Nedrup, eller Tim Timmey som han också kallar sig, har gjort många aktivitetsbanor på skolgårdar i hela landet. Till sin hjälp har han allt som ofta landskronakonstnären Kim Berkhuizen. Barnen på grundsärskolan i Svalöv fick lämna önskemål på vad de ville ha med i banan.

 – Det känns jättekul att grundsärskolan ska få stå för något här på skolgården. Vi jobbar med inkludering och gemenskap på skolan, och här kommer alla barnen kunna delta tillsammans och vara delaktiga i något de klarar av. De kommer få en upplevelse av att balansera eller hoppa utan att riskera att trilla och slå sig, säger Malin Thornberg som är speciallärare på grundsärskolan.

För Emrahus del känns projektet som en naturlig vidareutveckling av andra aktiviteter de gjort tidigare. Emrahus är bland annat sponsor åt flera idrottsföreningar som har verksamhet för barn med funktionsnedsättningar.
– Fysisk aktivitet är jätteviktigt och här handlar det ju dessutom om att barnen ska kunna leka och ha kul precis som alla andra, vilket känns som en självklarhet. Det ska bli spännande att få se alla dessa färgglada aktivitetsbanorna på skolgårdarna, säger Robin Berkhuizen som är VD på Emrahus.  

Även utanför det just nu pågående projektet som Emrahus genomför är Tim Timmey igång och målar aktivitetsbanor på skolor. Av en slump träffade Landskrona Direkt på honom på Vattentornets förskola i Landskrona.
 – Det här är vår första skolmålning i Landskrona. Vi har även en på Västervång som väntar, säger Tim Timmey som har så många projekt på gång att han tagit hjälp av kompisen och konstnären, just nu Pumphusaktuelle  Kim Berkhuizen.
– Tim ringde till mig och frågade om jag hade tid över. Och såklart hade jag det. Sådana roliga projekt får man ta sig tid till, säger han och skrattar.

Tim Timmey testar hopphage ’a la 2020.
Balansgång innan lektionerna startar kan aldrig vara fel.

Till arkivet