Annons

Tre år efter filmsläppet är Jean i ropet

Nils Petter Löfstedt gjorde den guldbagge nominerade dokumentärfilmen Himlens Mörkrum, som handlar om fotografen Jean Hermanson.

De var vänner och fotografer ur olika generationer. Nils Petter Löfstedt har gett sin läromästare, Jean Hermanson (1938–2012), en renässans. Detta genom filmen Himlens Mörkrum. Nu kan den fotointresserade tack vare Bengtsson Fine Art vara med och buda på vars ett verk av dessa storheter i Landskrona Direkts stödauktion på tisdag.

Annons
 

– Människor blir vackra när de arbetar, är ett klassiskt citat av Jean Hermanson, en landets genom tiderna främste dokumentärfotograf och arbetslivsskildrare. Det dröjde dock till efter fotografens bortgång 2012 som det stora genombrottet kom. En bidragande orsak till detta var den hyllade och tillika Guldbaggenominerade dokumentärfilm, Himlens Mörkrum, som hans vän och assistent Nils Petter Löfstedt gjorde om honom.

Jean Hermanson livsprojekt blev att fotografera arbetaren, människorna som låg bakom det då växande svenska välfärdssamhället. Han gjorde även dokumentärfilmer bland annat om nedläggningarna av två varv, Öresundsvarvet i Landskrona och Kockums i Malmö.

Arbetets döttrar” (1986), som uppmärksammade kvinnliga arbetares slit på Abbas fiskrensningsfabrik i Göteborg och i en strumpfabrik i Malmö gjorde ett starkt intryck på sin tid men det är nu han är het och fotosamlare är beredda att betala flera tusen kronor för bilderna.
– Man måste dö först om det ska bli några slantar, säger Nils Petter Löfstedt som 2014 var behjälplig med att se till att Jean Hermansons hela arkiv bestående av 300 000 negativ och dior samt tusentals fotokopior räddades och förvärvades av Landskrona Foto.

Silvergelatinfotografiet som Bengtsson Fine Art skänkt till stödauktionen föreställer en rastande och vilande arbetare. Ett objekt som ofta fastnade på Jean Hermansons negativ.

Jean Hermansons fotografier har fått ett historiskt och dokumentärt värde utöver den politiska dynamiten som de innehöll när de först publicerades. De är berättelser om en tid, ett samhälle och en klass som mest försvunnit idag.

En mycket speciell fotobok, “The Pier”, finns också med bland auktionsobjekten. Ett samlarobjekt som innefattar ett projekt som Nils Petter Löfstedt gjorde tillsammans med en annan kompis, Erik Vestman.
De byggde ett hemligt rum under en pir i Malmö under sex månader. De målade väggarna vita och la in ett parkettgolv. Boken och den medföljande filmen samt fem printar är en dokumentation av processen. Allt förpackat i en rostig plåtlåda med upplagenumret 5/20. Återstår och se om det kan bli några stålar även på Nils Petter Löfstedts printar.

Jean Hermansons bild av en vilande arbetare går under klubban tisdagen den 9 juni. Lägg ett bud här >>

I plåtlådan finns boken, en DVD samt fem printar av Nils Petter Löfstedt. Lägg ett bud här >>

 

Annons
Annonser
















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser