Tre generationer Landskronaprofiler

Från vänster Torsten “Topsy” Lindblom, med hustru Inga och pappa Hjalmar Lindblom.
Från vänster Torsten “Topsy” Lindblom, med hustru Inga och pappa Hjalmar Lindblom.

Torsten “Topsy” Lindblom, var en legend på sin tid.  Som aktiv idrottsutövare och sedermera idrottsledare uträttade han ett stort social arbete bland stadens unga. För detta arbete fick han motta Landskronas hedersmedalj 2003. Många känner också hans dotter, Bodil Pettersson, som i mångt och mycket gått i pappas fotspår, även om boxningslokalen här byttes mot gymnastikhallen.  Mindre känt idag är det möjligen att Topsys pappa och därmed Bodils farfar också var en stor Landskronaprofil.

Konstnären Hjalmar Lindblom, föddes i 1901 i Landskrona och dog i Malmö 1989.
– Han var fåfäng. Färgade håret. En elegant man som alltid bar basker när det skulle målas och där flugan satt oklanderligt såväl till vardag som fest, berättar Bodil Pettersson som lärde känna farfar riktigt bra först på äldre dar.
– Vi kom varandra riktigt nära då. Det var när jag studerade på Käftis (Tandläkarhögskolan) i Malmö som jag besökte honom i hans konstnärsaffär på Nobelgatan varje dag. Han var alldeles för snäll, säger hon.

En snällhet som inte sällan utnyttjades av hans kunder när de köpte hans tavlor. Några stora summor erhöll han inte för sina konstverk – däremot många bäckar små.
Den auktions-och konstintresserade vet att vi har att göra med en produktiv konstnär. Motiven hämtades från Landskrona men lika ofta från det skånska landskapet.  Vanligt förekommande var också hans vintermotiv, blomsterstilleben och interiörmålerier.
– Han har faktiskt haft en liten renässans på sistone, säger Joakim Karlsson på Skånes Auktionsverk som sett en tendens till en prisstegring bland Hjalmar Lindbloms verk.

I stort sett jämngammal med Hjalmar Lindblom var Landskrona Lasarett.  Här ska konstnären ha målat en stor muralmålning.
– Men i samband med att väntrummet flyttades, revs målningen ner. Det är synd jag hade gärna velat se hur den såg ut, säger Bodil Pettersson.

Hjalmar Lindblom levde hela sitt liv som konstnär och gjorde rent av en internationell karriär.
– Han drev målarskolor både i Frankrike och i Nederländerna, säger barnbarnet och tittar genom de fyra tavlor av Hjalmar Lindblom som finns med på stödauktionen för Landskrona Direkt.
– Den här skulle kunna vara från Stävie utanför Lund. Där bodde mormor och morfar och det är klart att han var där och hälsade på, avslutar Bodil Pettersson.

Hjalmar Lindblom var alltid elegant klädd i fluga.
– Jag har inte så många bilder på farfar men det är ändå konstigt att jag inte har någon där han har baskern på sig, säger Bodil Pettersson.
– Jag undrar om det är farmor som sitter bredvid honom…

Gatt i Borstahusen målat av Hjalmar Lindblom. Bjud på tavlan här >>

Bodil Pettersson tittar på bilderna på farfar, den omtalade konstnären Hjalmar Lindblom.
– Det skulle kunna vara Stävie utanför Lund där mormor och morfar bodde, funderar Bodil Pettersson när hon tittar på tavlan. Bjud på tavlan >>>

 

 

Till arkivet