Signatur i blod under klubban

Popstjärnan Pete Doherty är en artist och konstnär som skapar rubriker. Bland annat då han signerat en del av sin konst i blod.
Popstjärnan Pete Doherty är en artist och konstnär som skapar rubriker. Bland annat då han signerat en del av sin konst i blod.

Pete Doherty är en av frontfigurerna i det brittiska popbandet The Libertines. Sedan 2003 har han gjort sig känd för allmänheten vid sidan av musiken, för sitt beroende av droger och sitt förhållande med supermodellen Kate Moss. Han är också en välkänd konstnär. På den stödauktion som hålls på Skånes Auktionsverk på tisdag säljs en litografi, signerad av artisten med blod.
– Den ingår i serien Blood Works. Hans tavlor har visats på gallerier runt om i världen, säger Börje Bengtsson, konsthandlaren som genom Bengtsson Fine Art skänkt litografin.

Den 15 maj 2007 ställde Pete Doherty ut sina målningar för första gången. Utställningen ägde rum i Londons Bankrobber Gallery. Det var dock i april året efter som han skapade rubriker i konstvärlden. Det var en utställning med titeln ”Art of the Albion” som ägde rum på Galerie Chappe i Paris från 25 april till 25 maj 2008. Utställningen orsakade kontroverser på grund av konstverk gjorda med Dohertys eget blod visades upp.

Den litografi som Landskrona Direkt fått rönte stor uppmärksamhet när den förhandsvisades på redaktionen för en dryg vecka sedan.
– Den är fantastisk. Jag får försöka bearbeta min fru, säger en av aspiranterna till tavlan.
– Time For Heroes med The Libertines är förövrigt en av världens bästa låtar, tipsar brittpopkännaren.

Du måste vara registrerad på Skånes Auktionsverk för att kunna lägga bud. Är du inte det redan så registrerar du dig här. Därefter kan du lägga bud på Pete Dohertys litografi här.

Till arkivet